Primarul Ilie Bolojan şi-a început prima zi de lucru din noul an cu o inaugurare. El a dat marţi în funcţiune noua Casă a Căsătoriilor din incinta Lotus Center. "Noua Casă a Căsătoriilor a presupus o investiţie de 100.000 euro, iar cele două săli de căsătorii de aici au fost amenajate la standarde occidentale", a declarat Bolojan.

Edilul a punctat că existenţa a două săli de căsătorii în loc de una este doar în avantajul mirilor. "Ofiţerul stării civile va putea oficia succesiv două căsătorii mutându-se dintr-o sală în alta printr-un culoar de legătură. Acest fapt va creşte durata de timp în care trebuie eliberată fiecare sală de la 15 minute, cât este în prezent, la 30 de minute. Participanţii la eveniment vor avea la dispoziţie mai mult timp pentru acest moment special", a spus primarul.

Căsătorii de "modă nouă"

Cristian Popescu, şeful Serviciului Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SCLEP) din care face parte şi Compartimentul de Stare Civilă, a afirmat că amenajarea noului spaţiu va provoca modificări radicale în modul de desfăşurare a căsătoriei civile. "Căsătoria se va schimba ca şi concept, adaptându-se modelului occidental, în sensul că invitaţii vor urmări evenimentul stând pe scaun, iar în picioare vor sta doar mirii şi martorii care s-au prezentat în faţa ofiţerului stării civile", a spus Popescu.

Noua Casă a Căsătoriilor are o suprafaţă totală de 328 metri pătraţi şi are acces direct din parcarea Lotus Center. Accesul în sală se face prin holul principal care desparte cele două săli, iar căsătoria care urmează să aibă loc este anunţată pe un monitor montat la intrarea în fiecare încăpere.

Cele două săli au o capacitate de 143 respectiv 116 locuri. Prima dintre ele are 93 de locuri pe scaune, iar cea de-a doua 86. Ambele încăperi sunt dotate cu aparatură de sonorizare comandată de la pupitru direct de ofiţerul stării civile fapt care elimină necesitatea angajării unui specialist.

"O ofertă de nerefuzat"

Odată cu inagurarea noii Case de Căsătorii, municipalitatea va renunţa la spaţiul închiriat în incinta Casei de Cultură a Tineretului din cartierul Ioşia, cununiile civile urmând să se oficieze fie în sala mare a Primăriei, fie în sălile de la Lotus Center. "Adevărul este că Lotus Center ne-a făcut o ofertă de nerefuzat. Toată investiţia s-a făcut pe cheltuiala companiei, iar în schimb ne-au cerut o chirie de numai 1.390 lei pe lună plus utilităţile, pe care le-am estimat la circa 1.500 lei lunar", a spus Cristian Popescu.

Şeful SCLEP estimează că spre deosebire de contractul încheiat cu Casa Tineretului, unde circa 40% din încasări rămâneau proprietarului spaţiului, prin înţelerea încheiată cu Lotus Center municipalitatea va cheltui maxim 9% din totalul încasărilor, fapt care va aduce un plus la bugetul local de circa 50.000 lei anual.

Mai mult, conform înţelegerii făcute cu proprietarul imobilului, în contul chiriei plătite de Primărie Lotus Center va oferi celor zece ofiţeri ai stării civile bonuri valorice pe baza cărora să poată achiziţiona bunuri. "Este o formă de recompensare a acestor oameni care lucrează la fiecare sfârşit de săptămână fără ca Primăria să îi poată premia", a spus primarul Ilie Bolojan.

Casa Căsătoriilor din incinta Lotus Center va funcţiona în zilele de vineri şi sâmbătă contra unei taxe de 60 lei, respectiv 200 lei. În ceea ce priveşte Primăria, sala Traian Moşoiu poate fi închiriată doar în zilele de sâmbătă şi duminică, iar taxa este de 250 lei. Evidenţele municipalităţii arată că ziua cea mai solicitată pentru încheierea de căsătorii este sâmbătă. Anul trecut, în zilele de sâmbătă s-au încheiat 844 de căsătorii, spre deosebire de vinerea şi duminica, cu numai 385, respectiv 100 căsătorii.