Primăria Oradea a dat startul celei de-a doua ediții a concursului „10 cu felicitări”, prin care provoacă elevii orădeni să colecteze separat deșeuri în cantități cât mai mari, școlile cu rezultatele cele mai bune urmând să fie premiate cu bani.

Prima unitate de învățământ înscrisă în competiție este Liceul Teologic Penticostal Betel, unde a fost instalată insula reciclării, un container inteligent destinat colectării în fracții a deșeurilor. Luni, elevii au și început să arunce separat deșeurile în acest container, învățând, dacă nu cumva știu deja, cum se sortează ambalajele și alte resturi.

Deșeuri cântărite

Cu aspectul unui container uriaș, insula are cinci compartimente distincte, fiecare dedicat unui tip de deșeuri: maro pentru resturi biodegradabile, albastru pentru ambalaje din hârtie și carton, galben pentru plastic și metale, respectiv verde pentru sticle. Pentru că elevii ar putea să aibă mai multă maculatură, pentru deșeuri din hârtie și carton au fost amenajate două compartimente.

Fiecare clasă a primit un cod QR care îi asigură accesul la insulă și care, odată scanat, permite deschiderea automată a oricărei ușițe, după ce elevii vor trece mâna prin fața compartimentului în care vor să arunce deșeuri.

Dotată cu senzori inteligenți și cu un cântar sub fiecare compartiment, insula va „citi” utilizatorul care aruncă deșeuri, adică clasa de elevi, tipul de resturi și cantitatea. Astfel, după cele cinci zile în care insula stă în curtea fiecărei școli, se va ști câte deșeuri a aruncat fiecare clasă, dar și cantitatea totală sortată în unitatea de învățământ.

18 școli în concurs

Concursul se va întinde pe toată durata acestui an școlar, iar în fiecare săptămână insula va staționa în curtea altei unități de învățământ. În total, 18 școli și licee orădene s-au înscris în competiție.

La finalul campaniei, organizatorii – Primăria Oradea, operatorul de salubritate RER Vest și firma care administrează stația de sortare a deșeurilor, Eco Bihor – vor face clasamentul unităților de învățământ și vor acorda și premii: 10.000 de lei pentru școala cu cele mai multe deșeuri colectate separat, raportat la numărul elevilor, 8.000 de lei pentru școala de pe locul II și 5.000 de lei pentru cea de pe locul III.

Important este că, în cadrul acestei competiții, firma Eco Bihor asigură și dotarea tuturor claselor din cele 18 școli cu coșuri de gunoi pentru colectarea separată, care acum lipsesc.

„Proiect foarte util”

Profesorii apreciază inițiativa organizatorilor concursului. „Este un proiect foarte util, pentru că vrem să educăm copiii în acest spirit al colectării selective, și am vrea ca acest aspect să nu fie respectat doar la nivelul școlii, iar copiii să transmită și părinților cunoștințele”, a spus directorul Liceului Betel, Onesim Cozma.

Acesta a precizat că, înainte de demararea concursului, cadrele didactice ale școlii în care învață circa 1.200 de elevi au fost instruite cu privire la regulile colectării separate, tocmai pentru ca toți copiii să primească informațiile corecte.

Proiectul este important și pentru că insule digitalizate pentru colectarea deșeurilor vor apărea și pe domeniul public al Oradiei, Primăria dorind să cumpere aproape 300 de asemenea incinte, cu bani din PNRR. Așadar, elevii vor avea de respectat reguli similare și acasă.

Funcționează... românește

Pe de altă parte, trebuie menționat că insula din concurs testează și răbdarea elevilor și profesorilor, nu doar cunoștințele de ecologie.

După cum au văzut chiar luni dascălii de la Liceul Betel, sub ochii reprezentanților Primăriei, senzorii containerului inteligent nu funcționează din prima, codul QR trebuind scanat de mai multe ori.

O altă eroare pe care insula a dat-o a fost că, deși scana codul clasei, nu deschidea fanta dorită pentru deșeuri, dascălii fiind, iar, nevoiți să repete acțiunea de multiple ori.

Ce se va întâmpla când asemenea insule vor da rateuri pe străzile din Oradea poate fi doar intuit: gunoaiele vor rămâne în afara containerului inteligent...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!