Oradea are ambiţii de oraş cultural de nivel european. Municipiul de pe Crişul Repede va găzdui în perioada 9-12 iunie prima ediţie a festivalului European Music Open.

Festivalul personalităţilor

Evenimentul, care se vrea transformat în tradiţie, este organizat cu implicarea directă a celebrului tenor orădean Alexandru Badea curtat de municipalitatea orădeană după concertul caritabil susţinut de acesta anul trecut, pe scena Teatrului Regina Maria, care s-a dovedit un succes.

"Recunosc că am acceptat ideea cu o oarecare dificultate. Să vin cu ceva nou într-um oraş cu o bogăţie culturală deosebită cum este Oradea, un oraş cu două teatre, o filarmonică cunoscută, a fost o provocare deloc uşoară.  Acest festival se doreşte să fie complementar evenimentelor existente, un loc de întâlnire anuală a personalităţilor europene", a declarat Alexandrul Badea, luni, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Primărie.

La eveniment au mai participat, Mihai Jurca, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea, Daniel Vulcu, directorul Teatrului de Stat Regina Maria, Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor şi Anita Erdei, reprezentant al Episcopiei Romano-Catolice, co-organizatori ai evenimentului.

Municipalitatea vrea să facă din festival o tradiţie şi ca acesta să cuprindă evenimente culturale de cea mai înaltă ţinută, să promoveze un spirit creativ şi performant indiferent de sfera în care acesta se manifestă. 

Concerte, expoziţii, dezbateri...

Printre invitaţii de marcă ai festivalului European Music Open se vor număra, managerul cultural Ioan Holender, cel care a fost cel mai longeviv director al Operei de stat din Viena, ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, organistul principal al Catedralei "La Madeleine" din Paris, Francois-Henri Houbart, rectorul Universităţii de Muzică din Bucureşti, Dan Dediu, cel mai de seamă reprezentant al lumii operei din Austria, KS Kurt Rydl, dirijorul Crisitian Mandeal, cel care a relansat după revoluţie Filarmonica "George Enescu" şi cea mai bună soprană de coloratură din Italia, Elisabeth Vidal.

Festivalul va debuta cu un concert susţinut pe 9 iunie la Sinagoga Neologă Zion şi o expoziţie de fotografie, care va avea loc la Muzeul Ţării Crişurilor. Pe 10 iunie va avea loc în cetatea Oradea, lansarea volumului "Festivalul George Enescu în era Holender" în Cetatea Oradea şi concertul Carmina Burana la Teatrul Regina Maria.

Pentru data de 11 iunie este programat un concert de orgă la Basilica Romano-Catolică şi o dezbatere susţinută de Ioan Holender cu Emil Hurezeanu la Teatrul Regina Maria. Concertul de închidere va avea loc pe 12 iunie la Teatrul Regina Maria.

La prima ediţie a European Music Open va mai participa o delegaţie formată din întreprinzători, avocaţi şi medici francezi condusă de omul de afaceri Pierre Bachelet, care a făcut posibilă prezenţa la Oradea a organistului Francois-Henri Houbart, ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor al municipalităţii pariziene.

Bugetul primei ediţii a festivalului European Music Open se ridică la 175.000 lei, în condiţiile în care majoritatea participanţilor au acceptat onorarii simbolice. Preţurile biletelor la evenimentele de pe agenda festivalului nu au fost încă stabilite.