Consilierii locali s-au înţeles între ei, dar nu şi cu orădenii. Desfăşurată rapid şi fără intervenţii deosebite, prima şedinţă de Consiliu Local din 2015 a fost tulburată doar de intervenţia reprezentanţilor orădenilor nemulţumiţi de hotărârile luate de aleşi.

În luarea de cuvânt pe care a avut-o la sfârşitul şedinţei, pensionarul Pavel Negruţ (foto) a protestat împotriva hotărârii adoptate luna trecută de deliberativul local cu privire la taxarea pensionarilor cu 6 lei, jumătate din taxa de intrare a unui adult în ştrandul Ioşia, în condiţiile în care până acum aceştia beneficiau de gratuitate.

"Aţi dat foarte rău în bieţii pensionari!", i-a acuzat Negruţ pe consilierii locali. Pensionarul le-a reproşat aleşilor că taxează cu 6 lei intrarea în ştrand pentru apa termală care izvorăşte din pământ în condiţiile în care "pe vremuri s-au încălzit cele cinci băi populare din oraş cu lemne şi era doar 2 lei intrarea".

Pensionarul a mai spus că măsura taxării loveşte într-o categorie socială care cuprinde inclusiv orădeni fără acces la o baie decentă. "Sunt unii care nu au nici WC în curte, nici apă trasă în casă", a zis Negruţ.

Bătrânul le-a bătut consilierilor obrazul, reproşându-le că au uitat de unde au plecat şi i-a avertizat că vor ajunge la rândul lor pensionari. "Vă rog să vă uitaţi şi la cei de jos, că acolo veţi ajunge şi dumneavoastră", a spus vârstnicul.

De asemenea, Paul Negruţ le-a reproşat aleşilor decizia mutării statuii Voievodului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii în cartierul Rogerius. "Ce aveţi cu Mihai Viteazul că vreţi să-l mutaţi în fostul cimitir Olosig?", a întrebat pensionarul. Întrebarea a rămas fără răspuns.

Tot fără răspuns a rămas şi intervenţia lui Andrasi Laszlo, reprezentantului asociaţiei de dresaj Agility, care s-a prezentat din nou în faţa consilierilor locali pentru a cere un amplasament pe care să îşi poată dresa câinii. "De la domnul Beltechi sunt trimis la domnul primar Bolojan şi invers. Nu mai vreau să fiu luat în bătaie de joc", a protestat Andrasi.

Tot ce a reuşit reprezentantul asociaţiei Agility a fost să se facă ascultat. Preşedintele de şedinţă, consilierul local Cristian Puşcaş, i-a promis că problema sa a fost notată şi va fi luată în discuţie. Dar asta nu înseamnă că va fi îşi rezolvată conform aşteptărilor reclamantului.

De altfel, cea mai bună dovadă în acest sens a fost prezenţa în sală, ca de altfel la toate şedinţele deliberativului local din ultimele luni, a reprezentanţilor Centrului Creştin Salem. În timpul şedinţei aceştia au ţinut din nou în mâini bannere cu mesajele "Vrem drumul public înapoi!" şi "Stop exproprierii abuzive!".

Protestatarii sunt revoltaţi de proiectul municipalităţii de a expropria o fâşie de teren aparţinând centrului Salem pentru realizarea unui drum public pentru a lega zona străzii Grigore Moisil de şoseaua de centură.

Intervenţiile orădenilor participanţi la şedinţă au fost singurele care au tulburat liniştea primei şedinţe de Consiliu Local din 2015. Reuniţi în şedinţă extraordinară, aleşii orădenilor au aprobat în circa 25 de minute, cu unanimitate de voturi, toate cele 14 puncte de pe ordinea de zi.

Printre altele, consilierii au aprobat strategia de dezvoltare a serviciului de salubritate pentru următorii 10 ani, amplasamentele în care vor presta munci în folosul comunităţii beneficiarii de ajutor social şi participarea municipiului ca partener asociat în proiectul de cooperare transnaţională "TRI-AID-Politici antidrog, fără frontiere".