La o lună după confirmarea unui caz de infectare cu tulpina "britanică" a virusului SARS-CoV-2, în Oradea a apărut şi o suspiciune privind depistarea unei infectări cu tulpina "sud-africană". Persoana bănuită de infectare cu această varietate de Covid a fost testată marţi, 9 martie, la o unitate medicală privată, Resident Laboratory, care prelucrează teste RT-PCR, dar realizează şi aşa-numite "secvenţieri" pentru identificarea diferitelor tulpini ale virusului.

După confirmarea infectării cu coronavirusul, acest laborator a comunicat Direcţiei de Sănătate Publică faptul că există suspiciuni de infectare cu tulpina "sud-africană", a explicat, miercuri, BIHOREANULUI dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.

"Ieri (n.r. – marţi) a fost efectuat un test pentru detectarea infectării cu Covid la respectiva unitate privată, care ne-a comunicat că are o suspiciune de tulpină sud-africană", a declarat dr. Rahotă.

Potrivit şefei DSP Bihor, în cazul bărbatului bănuit de infectare cu tulpina sud-africană a fost făcută o anchetă epidemiologică, din care a rezultat că acesta a călătorit doar în Ungaria.

"Este vorba despre o persoană care este asimptomatică şi care se află în izolare la domiciliu, fără să necesite tratament", a precizat dr. Rahotă.

Pe de altă parte, şefa DSP Bihor a precizat că procesul de secvenţiere făcut de Resident Laboratory "durează două săptămâni", aşadar este vorba, cel puţin în prezent, doar despre o suspiciune.

De asemenea, dr. Rahotă a afirmat că orădeanul suspect de infectare cu tulpina sud-africană a fost de acord cu prelevarea unei noi probe, care să fie analizată la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, pentru a fi confirmată sau infirmată suspiciunea.

"Persoana respectivă şi-a dat acordul ca un echipaj de la Ambulanţă să-i ia o nouă probă biologică, pentru încă un test, pe care s-o trimitem la Bucureşti, la Institutul Cantacuzino, pentru analiza de secvenţiere. Rezultatul îl vom avea, probabil, într-o săptămână sau două, depinde cât de solicitat este Institutul Cantacuzino", a spus directorul DSP Bihor.

Amintim că studiile efectuate până în prezent atestă o "diversificare" a coronavirusului SARS-CoV-2, fiind decelate tulpini popular denumite britanică, braziliană, sud-africană, neo-zeelandeză etc, fără ca specialiştii să poată afirma că acestea ar provoca forme mai grave ale bolii, dar considerându-le mult mai contagioase.

Suspiciunea de infectare cu tulpina sud-africană înregistrată acum în Bihor este prima de acest fel şi survine la o lună după confirmarea infectării cu tulpina britanică a unui bihorean în vârstă de 35 de ani care călătorise la Londra şi care a fost simptomatic, fiind internat în Spitalul Municipal din Oradea şi apoi vindecat.