Campionul orădean de la mondioring, Alexandru Bondar, a început pregătirile pentru noul sezon competiţional încă din prima zi a noului an. Împreună cu fratele lui, Emil Bondar, cei doi au început antrenamentele în cadrul Clubului Nord de Dresaj canin din Oradea, cu frumoasele patrupede din rasă ciobănesc belgian malinois ale canisei Braveheart Oradinum.

Între 5 şi 7 ianuarie a avut loc în Laleu prima etapa de Campionat Mondioring al Franţei, la Basse-Normandia, unde împreună cu cel mai tânăr câine al sau, Makila, a participat la un test de aptitudini sociale, brevet de Mondioring şi Mondioring categoria 1, dar şi cu Camil, o femelă de 4 ani, cu care a concurat la categoria a 2-a. Deşi s-a aflat două zile pe drum, Alexandru a realizat cea mai mare performanţă a unui român la acest tip de sport canin.

La doar un an şi 7 zile, femela ciobănesc belgian malinois Makila a obţinut şi premiul special pentru cel mai tânăr câine din concurs, trecând cu brio testul de aptitudini sociale şi adjudecându-şi brevetul de Mondioring şi Mondioring categoria 1. De menţionat că în cele trei zile cât a durat competiţia, Alexandru împreună cu cele două femele au participat la patru examene.

Scopul Mondioringului este de a evidenţia aptitudinile câinelui, calitatea pregătirii sale şi, în special, moştenirea genetică a acestuia. În esenţă, este vorba de trei grupe de exerciţii: exerciţii de subordonare, exerciţii de săritură, exerciţii de muşcătură. 

Pentru fiecare grupă, ordinea exerciţiilor se stabileşte la începutul fiecărei competiţii prin tragere la sorţi şi va fi aceeaşi pentru toţi concurenţii. Pentru a fi accesibil unei game cât mai mari de pasionaţi, Mondioringul are trei niveluri de dificultate şi anume: categora I (cea mai uşoară), categoria a II-a (medie) şi categoria a III-a (cea mai grea şi râvnită categorie).

Reamintim că anul 2017 a fost unul excelent pentru Alexandru Bondar, care a obţinut o serie de performanţe remarcabile. Astfel, în prima lună a anului trecut, el a câştigat campionatul Greciei pentru Ciobăneşti Belgieni, cu faimoasa şi cunoscută Dilara. Apoi, în luna martie, la selecţia echipei naţionale a triumfat, cu Camil, la Mondioring, categoria I, cu un rezultat excepţional - maximul de punctaj 200 de puncte din 200. Tot în martie în Grecia, la Salonic, Alex a urcat pe podium la categoria a III-a cu Dilara, unde a obţinut premiul I.

În 30 aprilie 2017, în Germania, la Campionatul Mondial al Ciobăneştilor Belgieni FMBB, orădeanul a obţinut locul III mondial la Mondioring categoria a III-a, tot cu Dilara (eveniment la care au participat cei mai buni conductori şi câini din lume). Rezultatul din Germania, de la Halle an der Saale, reprezintă cea mai mare performanţă şi cea mai valoroasă medalie din domeniul canin românesc din toate timpurile.