Dacă-l vei întreba pe președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, care e parcul lui preferat, pun pariu că va spune că e Parcul Industrial 1, unde pe 110 hectare sunt puhoi de fabrici. În ton cu el, primarul Florin Birta probabil că preferă parcul auto reînnoit de la OTL.

Orădenii preferă, totuși, spațiile verzi și se mândresc cu parcurile Brătianu, Petőfi, 1 Decembrie sau Libertății, chit că toate necesită reabilitări serioase. Dar cea mai mare zonă verde, practic necunoscută orădenilor, cu o suprafață de 290 hectare, este o alta, pe malul Crișului. E vorba de zona verde care aparține Uzinei de apă a orașului, în vecinătatea Căii Clujului.

Edilii, dacă au timp și aplecare, ar putea face din zona verde a Uzinei de apă, astăzi inaccesibilă publicului, cel mai formidabil și spectaculos parc din municipiu. Zona e îngrădită, deci poate fi supravegheată foarte ușor și păzită de vandali. Apoi, după ce zeci de ani accesul a fost practic restricționat, flora și fauna s-au dezvoltat aici nestingherit.

Sigur, se pune întrebarea: ce s-ar întâmpla cu Uzina de apă? La barajul de la Fughiu există o acumulare de apă ce aparține Hidroelectrica, suficientă să asigure necesarul de apă potabilă nu doar pentru Oradea, ci pentru tot județul. Acolo ar trebui construită o uzină de apă modernă, care să renunțe la vechea tehnologie de clorinare și să treacă pe ozonificare.

În câțiva ani, acest proiect ar putea reda orădenilor bicicliști, pescari sau doar plimbăreți, aproape 300 de hectare de clorofilă în stare pură, de care azi beneficiază doar o mână de angajați ai Companiei de Apă și o mulțime de animăluțe.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!