Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor au anunţat, miercuri, printr-un comunicat, finalizarea cercetărilor faţă de un orădean în vârstă de 32 ani, acuzat de înşelăciune şi spălare a banilor.

Bărbatul, pe numele său Paul Jurjak, administrator la trei societăţi comerciale din judeţ, e acuzat că, în perioada iunie 2008 - ianuarie 2013, i-ar fi indus şi menţinut în eroare pe reprezentanţii a patru firme, cu care avea relaţii de afaceri şi de la care a făcut achiziţii de bunuri şi servicii în valoare de 700.000 lei, lăsând ca şi garanţie trei file cec şi un bilet la ordin, fără acoperire în cont.

"Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care orădeanul ar fi cunoscut faptul că firmele sale se aflau în interdicţie bancară de a emite cecuri în condiţiile în care au fost instituite popriri executorii asupra conturilor bancare", se arată în comunicatul poliţiştilor.

Prejudiciul total cauzat celor patru societăţi comerciale bihorene este de aproximativ 700.000 lei.

Totodată, poliţiştii susţin că, în aceeaşi perioadă, orădeanul ar fi transferat, prin intermediul conturilor bancare aparţinând unor persoane interpuse, în baza unor contracte de cesiune de creanţă şi asistenţă juridică, 532.000 lei. "În legătură cu această sumă există  suspiciunea că provin din săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, în scopul disimulării originii ilicite a banilor", se mai precizează în informare.

Pentru recuperarea prejudiciului, în cauză au fost dispuse şi luate măsuri asiguratorii prin instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile, precum şi prin poprirea conturilor bancare deţinute de cel în cauză şi de societăţile comerciale administrate de acesta, până la concurenţa valorii de 1.232.000 lei. 

Dosarul penal al orădeanului a fost înaintat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, cu propunere de trimitere în judecată.