Tibi bacsi descinde din neamul maiştrilor pasionaţi, punctuali şi sobri, care formau odinioară coloana vertebrală a industriei comuniste. Ţeapăn de drept, cu obrazul ras şi ochii strălucind albastru, bătrânul vorbeşte răspicat. Obiceiul l-a deprins în vacarmul uzinei...

"În 1997, deja pensionat, m-am întâlnit cu un fost coleg. El a avut toată viaţa jumătate din salariul meu, dar primea pensie dublă. Am ştiut imediat că e ceva în neregulă cu pensia mea", povesteşte Bimbo Tibor, fost maistru principal la întreprinderea Alumina. Ajuns la 68 de ani, operat de cancer şi slăbit, bătrânul bate totuşi drumul instanţelor, pentru dreptate...

O viaţă de muncă...

Bimbo Tibor.jpgBătrânul ţine să lămurească situaţia de la bun început. "Mulţi s-ar bucura să aibă pensia mea. Dar eu mă lupt pentru că am plătit ani de zile contribuţii la stat, iar când a fost să beneficiez de munca de-o viaţă am fost înşelat", spune Tibi bacsi (foto).

Bărbatul s-a pensionat pentru limită de vârstă în 1997. În loc să stea acasă, însă, s-a reangajat, cu carte de muncă şi plătind taxe. În 2004, la redeschiderea fabricii de către noul patronat rus, a revenit la uzina în care şi-a mâncat tinereţea şi a mai lucrat până în 2007, când Alor s-a închis definitiv. Pensionar fiind, a mai muncit apoi încă 5 ani, până s-a retras lovit de boală. "Secţia de evaporare, unde am lucrat eu, era un mediu foarte poluat. Peste 60% dintre foştii mei colegi suferă de cancer", povesteşte pensionarul.

În februarie 2008 s-a operat de cancer la prostată. Deşi asigurat, a trebuit să plătească 5.200 de euro, bani pe care nu i-a recuperat niciodată. Mai mult, chiar dacă a fost încadrat vreme de un an în gradul doi de handicap şi, teoretic, era scutit de impozit pe venituri, nu a beneficiat niciodată de această facilitate. Nici măcar după ce cerut-o expres!

Bătălia pentru pensie

Tibi bacsi se judecă pentru o pensie corectă încă din 2007. În 5 ani, a învăţat pe de rost legislaţia muncii şi a bătut de zeci de ori sălile instanţelor. Cu ultimul proces a ajuns acum până la Curtea de Apel Oradea. La celelalte a primit sentinţe în mare parte favorabile, care i-au majorat treptat pensia de la 800 la 1.700 lei. Întotdeauna, însă, cu piedici.

"Întâi a trebuit să câştig procesul pentru a mi se stabili stagiul complet de cotizare la 25 de ani şi nu la 30, pentru că am lucrat în grupa a doua de muncă, în condiţii grele. Apoi am cerut recalcularea, deoarece am lucrat în trei schimburi, apoi pentru adăugarea procentului pentru anii munciţi după pensionare şi tot aşa... Şi întotdeauna, ca un făcut, mi-au recalculat pensia greşit", povesteşte bătrânul.

Dacă primul proces l-a pornit alături de alţi trei colegi, următoarele bătălii le-a purtat singur. Foştii colegi şi cei trei avocaţi pe care i-a avut s-au lăsat, pe rând, păgubaşi. "E un domeniu foarte specializat. În străinătate, procesul meu ar fi fost mană cerească pentru un avocat hotărât să se judece cu statul. La noi nu prezintă interes, pentru că nu ies bani", spune Tibi bacsi.

Tibi bacsi dixit...

În atâţia ani, omul le-a văzut pe toate, aşa că poate împărtăşi şi altora. "Sfatul meu e ca fiecare să verifice dacă i s-a calculat pensia corect, anii de cotizare, sporurile, punctul de pensie, tot! Statul n-o să vină niciodată să admită că a greşit!".

Cei care s-au convins că pensia le-a fost calculată greşit vor trebui să-şi adune toate actele doveditoare şi să le depună totdeauna oficial. "Mi-au trebuit doi ani să înţeleg că nu merge pe vorbe. Degeaba îţi dă funcţionarul dreptate, că dacă pleci fără o hârtie scrisă n-ai făcut nimic. Fiecare cerere se face în două exemplare, iar pe cel care îl păstrezi ceri număr de înregistrare. Îţi faci un dosar şi ţii o evidenţă. Aşa ştii tot timpul la ce nu ţi s-a răspuns", explică Tibi bacsi.

Bătrânul a adunat trei dosare în care îşi găseşte actele şi cu ochii închişi, pentru că s-a învăţat să aibă grijă de ele. "Un act original, cum ar fi adeverinţa pentru sporul de noapte, nu se dă din mână. Dacă se pierde de la dosar, nu mai primeşti alta în veci. Îi faci o copie şi îl rogi pe funcţionar să pună pe ea ştampila de conformitate cu originalul", recomandă el.

Aşteaptă-te la represalii!

Şi asta nu e tot. Tibi bacsi îi previne pe petenţi să se aştepte la represalii în cazul în care, nemulţumiţi de soluţiile funcţionarilor, deschid procese împotriva Casei de Pensii. "La finalul primului proces, pe care l-am şi câştigat, la toţi patru ne-au tăiat din pensie. La fiecare pentru alt motiv. Mie mi-a invocat că am primit de-a lungul timpului cu 868 lei mai mult la sporul de noapte", povesteşte bătrânul. "Sentinţa" a fost dusă la îndeplinire de îndată. Trei luni consecutiv, Tibi bacsi şi-a primit pensia de 900 lei diminuată cu 281 lei.

Colegii săi s-au dat bătuţi, dar el nu. Nu şi-a recuperat nici acum "reţinerile" abuzive, dar nu disperă. Îşi vede în continuare de proces. Cunoaşte în amănunt sistemul de calcul, ştie articolul de lege pentru oricare spor şi spune că, dacă va fi nevoie, îşi va căuta dreptatea inclusiv la instanţele internaţionale. E hotărât să nu se lase, şi nu doar din ambiţie, dar şi din dragoste pentru jumătatea sa. "Soţia mea are o pensie mică. Dacă mor, ea va putea opta, conform legii, pentru pensia de urmaş, care ar fi jumătate din pensia mea. E normal să cer, deci, fiecare leu al pensiei pentru care am plătit taxe. Măcar cu atâta s-o ajut, după anii în care mi-am făcut sărbători şi revelioane în uzină, lucrând la foc continuu", spune bătrânul.

Pentru că până la urmă e vorba de banii pe care i-a "împrumutat" statului de-a lungul vieţii. Iar acum a venit vremea plăţii...


"Aşa e omul, prost: ştie doar să muncească. Pe urmă, cu puţin noroc, ajunge la bătrâneţe şi îşi dă seama că a fost furat toată viaţa. Iar apoi, în loc să lupte, se lasă păgubaş..."

Bimbo Tibor


LA TRIBUNAL!
25
de pensionari intentează lunar procese Casei de Pensii Bihor


RĂZBOIUL PENSIEI
"Nu are dreptate"

22 Leontin Tirle.jpgCazul fostului maistru Bimbo Tibor e departe de a fi singular. În 2012, Casa Judeţeană de Pensii s-a judecat în 405 de procese intentate de persoanele nemulţumite de pensiile stabilite. "Dintre acestea, 308 procese le-am câştigat în diferite instanţe, câteva le-am pierdut şi am făcut recurs, iar altele merg înainte", spune Leontin Ţîrle (foto), directorul Casei de Pensii Bihor.

Directorul susţine că majoritatea proceselor au la bază necunoaşterea legii de către petenţi. "Oamenii reclamă că primesc o pensie mai mică faţă de cea pe care şi-au calculat-o ei, fără să ţină cont că toate reţinerile şi facilităţile sunt reglementate prin Codul Fiscal: cei cu pensii peste 740 lei plătesc contribuţie la sănătate, cei cu pensii mai mari de 1.000 lei plătesc şi impozit, şi contribuţie, şi aşa mai departe", spune Ţîrle.

De altfel, directorul îl cunoaşte personal pe Tibi bacsi. "A fost şi la mine, am vorbit, am crezut că ne-am înţeles, dar nu a fost aşa. Domnul Bimbo nu are dreptate. Până acum, argumentele sale au fost demontate punct cu punct. Rămâne la latitudinea instanţei să decidă ce se va întâmpla în continuare". Dacă nu cumva se va ajunge la instanţele internaţionale...