Un bihorean va fi, din toamnă, unul dintre cei mai vârstnici parlamentari români. După decesul Adelinei Coste, locul acesteia în Camera Deputaţilor va fi luat de următoarea persoană de pe lista cu care PSD Bihor s-a prezentat anul trecut în alegerile legislative, Dumitru Gherman.

Gherman are 62 de ani, este pensionar, şi a activat până în urmă cu câţiva ani ca tehnician chimist (maistru) la Întreprinderea Sinteza. În anul 2008, la vârsta de 54 de ani, a absolvit şi Facultatea de Protecţia Mediului, la specializarea Ingineria sistemelor biotehnice şi ecologice.

"Am avut o viaţă grea, din acest motiv nu am putut să fac o facultate mai devreme", a declarat viitorul deputat, miercuri, BIHOREANULUI.

Dumitru Gherman şi-a început cariera politică în urmă cu 25 de ani, fiind preşedinte al Partidului Socialist al Muncii, filiala Bihor, până în anul 2003, când PSD a fuzionat prin absorbţie cu Partidul Democraţiei Sociale din România, condus pe atunci de fostul premier Adrian Năstase. „Nu sunt un traseist, am ajuns membru PSD prin fuziune”, a explicat el reporterului.

În 2015, când un consilier judeţean al PSD (Valentina Butişcă) s-a retras din Consiliul Judeţean, Dumitru Gherman a înlocuit-o până anul trecut, când a reuşit să urce pe locul IV pe lista PSD Bihor pentru Camera Deputaţilor.

De altfel, din acest motiv, eurodeputatul Emilian Pavel şi-a înaintat demisia (retrasă ulterior) din funcţia de preşedinte executiv al filialei, nemulţumit că în timp ce partidul a promovat un sexagenar, el nu a reuşit să-l impună pe un loc eligibil pe unul dintre protejaţii săi din organizaţia de tineret, Andrei Caciora.

Cel mai probabil, conform cutumelor parlamentare, Gherman va prelua şi locul Adelinei Coste în Comisia pentru Politică Externă a Camerei Deputaţilor.

În cadrul PSD Bihor, Dumitru Gherman este responsabil pentru activitatea politică din comunele Bratca, Bulz şi Borod. „Eu am înroşit Valea Crişului. Până să preiau eu aceste organizaţii PSD nu avea primari aici”, a spus el cu mândrie BIHOREANULUI.