Municipalitatea orădeană vrea să construiască, pe bani europeni, un pod pietonal peste Crișul Repede în zona hotelului DoubleTree by Hilton și o cale pietonală care să îl lege de Cetatea Oradea.

Pe bani europeni...

Proiectele viitorului pod pietonal peste Crișul Repede și coridorului de legătură cu Cetatea Oradea, destinat pietonilor și bicicliștilor, au fost anunțate de fostul primar Ilie Bolojan încă din anul 2018.

Acestea prind contur abia acum pentru că municipalitatea orădeană a trebuit să identifice sursele de finanțare europeană a lucrărilor.

„Cele două proiecte urmează să fie depuse spre finanțare prin Programul Regional Nord-Vest, pe axa de mobilitate. Aici avem prealocate fonduri în valoare de 40 milioane euro, dar gradul de contractare poate atinge și 200% din această sumă”, a explicat, pentru BIHOREANUL, primarul de Oradea, Florin Birta.

Cu termen de execuție de un an

Viitoarea pasarelă pietonală urmează să asigure legătura între zona hotelurilor Dacia Continental și DoubleTree by Hilton și Cetatea Oradea, oferindu-le turiștilor posibilitatea să viziteze, mult mai ușor, fortificația.

„Podul va fi unul hobanat, în stil harpă, asimetric, cu o singură deschidere și un singur pilon de ancorare înclinat, amplasat pe malul drept (Parcul Brătianu, Hotel Double Tree by Hilton). Acesta va avea o lungime de 91 de metri și o lățime de 4,20 metri”, a transmis Primăria Oradea, joi, printr-un comunicat de presă.

Potrivit proiectului, construcția, cu termen de execuție de un an, va avea atât trepte pentru pietoni, cât și rampe de acces pentru bicicliști și persoanele cu dizabilități și va fi iluminată cu corpuri de tip LED.

Traseu pentru pietoni și bicicliști

Ieșirea de pe viitorul pod pietonal, venind dinspre zona hotelurilor Continental și Hilton, va fi legată de Cetatea Oradea printr-un coridor pietonal lung de 250 metri, care urmează să fie amenajat (foto jos).

„Traseul propus pornește de pe malul stâng al Crișului Repede în dreptul Hotelului Hilton, continuând practic de pe culeea de pe malul stâng a podului, traversează Calea Mareșal Alexandru Averescu, continuă înspre spre sud-vest pe direcția intersecției străzii Redutei cu Calea Clujului, traversează Calea Clujului și continuă pe strada Redutei, până la accesul înspre Poarta de Est a Cetății”, a detaliat Primăria Oradea.

Cu ocazia lucrărilor, strada Redutei care, deși îngustă, este deschisă în prezent accesului auto cu dublu sens, va deveni arteră pietonală.

Conform proiectului aprobat joi de Consiliul Local, valoarea investiției, cu termen de execuție de patru luni, este estimată la 7,8 milioane lei cu TVA inclus.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!