Înţelegerea a fost simplă ca schimbul de timbre între copii. Primăria punea la dispoziţia firmei italiene Macio un teren în strada Făcliei, iar la schimb investitorul dădea oraşului un pod peste Crişul Repede în zona străzii Dragoş Vodă.

Problema este însă că podul, care conform înţelegerii trebuia terminat încă din noiembrie 2011, este în lucru şi acum. Iar municipalitatea se fereşte ca de foc să rupă contractul, de teamă că va ajunge să termine construcţia din banii orădenilor...

Teren contra pod

Contractul din 2009 părea mană cerească. Macio, o companie cu capital italian, cerea municipalităţii să îi concesioneze pe 15 ani o suprafaţă de 6.951 metri pătraţi din zona străzii Făcliei ca să se poată întinde pe terenurile învecinate, pe care le deţine ca proprietar, cu construcţia unui hotel cu 8 etaje şi amenajarea unei baze de agrement. Investitorul se obliga să construiască la schimb un pod peste Crişul Repede, care să lege strada Dragoş Vodă de zonele rezidenţiale de pe deal şi, mai departe, cartierele Rogerius, Oncea şi Episcopia, fluidizând astfel circulaţia în centrul oraşului. Noul pod a fost proiectat pe două benzi, de 7,8 metri fiecare, cu trotuare de 1,5 metri pe ambele părţi.

Înţelegerea, reciproc avantajoasă, s-a încurcat la execuţie. Din construcţia ce trebuia finalizată în noiembrie anul trecut există deocamdată doar stâlpii de susţinere şi tablierul metalic adăpostit în zona fostului Silvaş, pe malul drept al Crişului.

Păsuiţi pentru august

În ciuda întârzierii, constructorul e optimist. "Ce a fost greu a trecut. Acum sudăm tablierul, iar la mijlocul lunii viitoare podul ar putea fi deja pe poziţie. Facem tot posibilul ca la sfârşitul lui august să fie gata", spune Ştefan Roşca, inginer şef la Construcţii Bihor.

Firma a câştigat execuţia lucrării pentru 8,4 milioane de lei, sumă la care se adaugă alte 2 milioane din fondurile municipalităţii pentru amenajarea rampelor de acces din şi spre zonele vecine, precum şi a viitoarei giraţii din strada Dragoş Vodă.

Constructorul spune că lucrarea s-a lungit din motive obiective. "Prima oară termenul a fost decalat pentru refacerea proiectării, după care, când să ne apucăm de lucru, a venit iarna. Or, aici este vorba de suduri speciale care nu se pot face oricând", spune Roşca.

Cu pilonii la "plimbare"

Culmea, investitorul se consideră, la rândul său, nevinovat. Florian Bottyan, reprezentantul Macio, spune că întârzierea n-ar fi intervenit dacă reprezentanţii Apelor Române şi ai Inspectoratului în Construcţii n-ar fi modificat proiectul aprobat iniţial. "La vizita în teren, înainte de a turna pilonii, inspectorii din Cluj ne-au pus să mutăm picioarele podului cu 20 de centimetri, pentru că nu ştiu cum lovea apa în ele. A fost de ajuns ca să dea toată proiectarea peste cap", explică Bottyan.

Pentru că o nenorocire nu vine niciodată singură, investitorul s-a mai trezit şi cu conturile blocate. Administraţia Imobiliară Oradea a apelat la această metodă extremă ca să se asigure că va recupera de la firmă cei 148.584 lei reprezentând redevenţa pentru terenul concesionat, plus penalităţile. "Vom plăti! Acum ne concentrăm însă eforturile financiare pentru finalizarea podului, lucru în avantajul ambelor părţi", spune Bottyan.

Păsuiţi de nevoie

Deşi municipalitatea putea rezilia contractul cu investitorul încă din iarnă, pentru că nu şi-a respectat partea lui din înţelegere, primarul Ilie Bolojan nu se gândeşte la această variantă. "Mai bine amânăm finalizarea lucrării cu jumătate de an decât să intrăm cu investitorul într-un război care oricum nu rezolvă nimic. Acum primim un pod pe gratis, dar dacă rupem înţelegerea va trebui să-l terminăm noi din banii orădenilor".

Edilul spune că municipalitatea va trebui să sprijine investitorul prin toate mijloacele legale. Iar dacă nu poate să-l ajute, măcar să nu-l încurce. Pentru că acesta nu va duce podul acasă, ci îl lasă oraşului...


HOTEL CU SPA
Ancorat de Nymphaea

În doar câţiva ani, zona din vecinătatea podului Macio se va schimba radical. Investitorul italian va construi aici, cu fonduri proprii şi confinanţare din fonduri UE, un hotel cu 8 etaje, un centru de afaceri regional şi o zonă de agrement care va cuprinde de la un centru SPA până la terenuri de sport şi de plajă pe malul Crişului. Investiţia totală este estimată la peste 8 milioane de euro. "Următorul obiectiv turistic din zonă, după Băile Felix, Cetate şi centrul istoric, va fi Centrul Nymphaea, pe care Primăria îl va construi pe amplasamentul Ştrandului Municipal. Proiectul nostru este parte integrată şi chiar dă valoare acestui proiect prin facilităţile pe care le oferă", spune Florian Bottyan, reprezentantul firmei Macio.