Sentinţă aspră pentru un poliţist bihorean care a fost trimis în judecată în urmă cu 2 ani, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru luare de mită, după ce a luat 40 lei şpagă de la un şofer pe care l-a oprit în trafic şi l-a găsit fără un triunghi reflectorizant în maşină.

Bărbatul, Vasile Sebastian Moş, fostul adjunct al şefului de post din Dobreşti, a fost condamnat, miercuri, la 4 ani de detenţie. Soluţia, care nu este încă definitivă, s-a pronunţat într-un dosar pornit în 2016 de procurori, ca urmare a unui denunţ înregistrat la Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor de către un şofer pe care poliţistul îl oprise în trafic. 

Incidentul s-a produs în noaptea de 14/15 iunie 2016, în timp ce şoferul circula pe traseul Arad - Oradea - Deva - București, la volanul unei autoutilitare. 

Şoferul a fost oprit, înainte cu aproximativ 10 kilometri de a intra în Beiuș, de un agent de Poliţie care i-a solicitat documentele pentru control. Ulterior, agentul a făcut şi unele verificări în maşină, constatând că autoutilitara avea un singur triunghi reflectorizant și nu două, aşa cum prevede Codul Rutier. "Din acest motiv, întâi i-a comunicat şoferului că va fi amendat cu 500 de lei, iar pe urmă i-a spus "să dea și el ceva" ca să nu îl sancţioneze, solicitându-i explicit suma de 200 de lei”, declara BIHOREANULUI fostul purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Maria Cotrău, în martie 2018, când poliţistul a fost trimis în judecată.

Şoferul nu avea în portofel decât 40 de lei, însă poliţistului i-a ajuns şi atât. Moş a băgat banii în buzunar, fără să mai întocmească procesul verbal de sancţionare.

În faţa anchetatorilor, poliţistul a negat faptele, însă în baza dovezilor strânse, procurorii au considerat că acuzaţia care i-a fost adusă este întemeiată, motiv pentru care au înaintat Tribunalului dosarul penal întocmit pe numele său.

Tribunalul Bihor a dispus, joi, condamnarea poliţistului la detenţie, confiscarea de la acesta a mitei de 40 lei, interzicându-i, totodată, pentru o perioadă de 5 ani, să mai ocupe funcţia sau profesia de care s-a folosit pentru săvârşirea faptei.

Oricum, odată cu trimiterea în judecată a poliţistului, acesta a fost pus la dispoziţie, până la pronunţarea unei soluţii definitive în caz. Moş are un termen de 10 zile să atace soluţia, cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.