Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că un agent din cadrul Poliţiei municipiului Salonta împreună cu alte două persoane au fost prezentaţi în cursul zilei de luni Judecătoriei Salonta, cu propunere de arestare preventivă, după ce în noaptea de 23 spre 24 octombrie, au furat 5.500 de kilograme de cupru, în valoare de 32.000 de euro, dintr-un autotren înmatriculat în Belarus, răsturnat între Mădăras şi Inand.

Afaceri interne

Cuprul, ambalat în paleţi, a căzut din autotren şi a fost sustras de Ionuţ Bar, agent în cadrul Poliţiei Salonta, şi de cei doi prieteni ai săi, Adrian Benea şi Nagy Lajos, cu o dubiţă, în trei curse. Marfa a fost transportată apoi la domiciliul lui Nagy de unde, ulterior, prin intermediul unor ţigani din Salonta, a fost vândută cu 25.300 euro unor clienţi din Oradea, care la rândul lor au valorificat-o în Ungaria.

Furtul a fost descoperit de ofiţerii Poliţiei Salonta, în momentul în care l-au chemat la sediu pe şoferul belarus, pentru a-l anunţa despre faptul că este urmărit penal pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice. În timpul audierilor, acesta a cerut să se consemneze în declaraţia sa că o parte din marfa pe care o transporta lipseşte, deoarece s-a desprins probabil din remorcă în timpul mersului, fără să poată însă preciza unde anume şi ce cantitate.

Imediat după finalizarea audierilor, un echipaj al Poliţiei s-a deplasat la locul accidentului, găsind mai multe bucăţi de cupru şi urmele paleţilor în iarbă. Cazul a fost sesizat imediat conducerii Inspectoratului de Poliţie Bihor, care a dispus o anchetă internă pentru elucidarea furtului. Cercetările au fost efectuate de ofiţeri din cadrul Compartimentului de Inspecţie Internă din cadrul Poliţiei Bihor şi ai Poliţiei Salonta, iar din anchetă a reieşit că agentul Ionuţ Bar nici măcar nu a "lucrat" singur...

Pont în concediu

Pontul despre marfa pierdută din TIR i-a fost "livrat" lui Bar de către doi colegi de-ai săi, Radu Lobonţ şi Petru Cionca, agenţi de siguranţă publică şi patrulare, recent transferaţi de la Poliţia de Frontieră, care ajunseseră primii la locul accidentului.

Cei doi primiseră sarcina să asigure paza bunurilor şi a TIR-ului până la sosirea echipei de cercetare la faţa locului, dar şi după plecarea acesteia, până când vehicolul urma să fie transportat de reprezentanţii unei firme de tractare într-o parcare păzită.

Din ancheta internă a Poliţiei a reieşit că, imediat după tractarea camionului, cei doi agenţi l-au sunat pe colegul lor care se afla în concediu şi l-au informat despre marfa valoroasă rămasă în câmp, propunându-i să o vândă şi cerându-i în schimb câte un "comision" de 1.700 de euro de căciulă.

Cei doi poliţişti au fost daţi şi ei pe mâna procurorilor împreună cu Bar şi amicii săi, fiind cercetaţi în stare de libertate pentru instigare la furt, iar dosarul instrumentat în primă fază la Salonta a fost preluat în cursul zilei de luni de Parchetul Curţii de Apel Oradea.

Cuprul furat nu a fost deocamdată recuperat, iar din cei 25.300 de euro încasaţi de pe urma tranzacţiei de poliţişti şi cei doi civili, anchetatorii au reuşit să găsească 6500. 3500 de euro au fost returnaţi de Lobonţ şi Cionca, iar restul au fost ridicaţi în timpul unei percheziţii efectuate la Adrian Benea.

Trei din cinci, arestaţi

Contactat de BIHOREANUL, şeful Inspectoratului de Poliţie Bihor, comisarul şef Adrian Bucur, s-a declarat revoltat de acest caz, pe care îl consideră extrem de grav, având în vedere că funcţionarii statului, care trebuiau să păzească marfa, au furat-o. "Noi am efectuat cercetarea prealabilă în acest caz şi noi am fost cei care am sesizat Parchetul. Dezaprob astfel de comportări şi vom lua cele mai dure măsuri împotriva tuturor cadrelor implicate în astfel de fapte reprobabile", a declarat Bucur.

UPDATE. Magistraţii Judecătoriei Salonta au emis, luni seară, mandate de arestare pentru 29 de zile împotriva poliţistului salontan Ionuţ Bar, respectiv a lui Adrian Benea şi Nagy Lajos, cei doi prieteni ai acestuia, pentru furt calificat. Agenţii Radu Lobonţ şi Petru Cionca rămân cercetaţi în stare de libertate.