Indignare în rândul enoriașilor ortodocși din satul bihorean Livada, comuna Nojorid, după ce în noaptea de luni spre marți preotul paroh din localitate, Floricel Daina, a postat pe Facebook un mesaj în apărarea Rusiei, a cărei „oaste de sfinți” ar fi atacată de forțele sataniste ale Occidentului.

Postarea constă într-o imagine, neînsoțită de vreun text explicativ, însă acesta nici nu e necesar, imaginea însăși fiind lămuritoare.

Maica Rusie și restul lumii

Ea prezintă o oaste a sfinților ortodocși, protejată de o umbrelă în culorile Rusiei, alb-albastru-roșu, peste care cad bombe vopsite în drapelul Germaniei naziste din al Doilea Război Mondial, în steagul SUA, în cel al Uniunii Europene, în cel al NATO, dar și în culorile curcubeului, simbol al mișcărilor LGBT.

În timp ce unii enoriași de pe lista de prieteni a preotului Daina s-au mulțumit să comenteze neutru, scriind ”Dumnezeu să aducă pace pe pământ”, alți urmăritori au notat ironic: „Orice ai fumat azi-noapte, când ai postat asta, vreau și eu”.

Pe de altă parte, după ce a văzut postarea preotului, unul dintre consilierii locali din comuna Nojorid, colonelul în rezervă Eugen Chifor (PMP), a declarat BIHOREANULUI că parohul din Livada a solicitat recent și a obținut alocarea unei sume de 25.000 lei pentru reabilitarea bisericii, însă va propune revocarea hotărârii și redistribuirea sumei drept ajutor pentru refugiații ucraineni ajunși în Bihor.

„Am să propun Consiliului Local să i se retragă suma și să fie donată pentru refugiați. Nu se poate așa ceva”, a spus Chifor.

„Doamne, iartă-mă!”

Contactat și el de BIHOREANUL, preotul Floricel Daina a arătat din start că își dă seama că a făcut „o prostie” și a promis că și-o repară, fără a explica, însă, ce anume l-a împins să o facă.

„Doamne, feri! O șterg (n.r. - postarea) acuma, îmi cer scuze. Doamne, nu mă lăsa! Acuma o șterg. Doamne, iartă-mă. Nu mi-am dat seama, îmi cer scuze, îmi cer iertare. Mă simt prost”, a spus preotul.

De altfel, ulterior, preotul a și șters postarea de pe Facebook.

Gestul său survine la mai puțin de două săptămâni după ce pe 26 martie, în deschiderea ediției din acest an a Marșului pentru Viață, episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec, condamna invazia Rusiei asupra Ucrainei și se ruga, alături de ceilalți lideri religioși, ca „Dumnezeu să-i îmblânzească pe cei cu duh de răutate, cu sete de putere și de dominare asupra altor popoare”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!