Reprezentanţii firmelor care au lucrat la amenajarea dealului Ciuperca pot respira uşuraţi. Tribunalul Bihor a respins săptămâna trecută ca tardivă acţiunea prin care municipalitatea le cere daune de 2,45 milioane lei, reprezentând despăgubirile pentru refacerea dealului în urma alunecărilor din noiembrie 2016.

Confruntată cu un proces complicat, cu 16 pârâţi, fiecare cu propriii avocaţi, şi cu largi ecouri în comunitatea locală, care a văzut dealul venind la vale fără să fie găsit niciun vinovat, instanţa a preferat să respingă cererea de judecată ca depusă prea târziu.

Tribunalul a luat probabil în calcul un termen limită pentru deschiderea procesului de 3 ani de la recepţia lucrărilor, faţă de cel de 10 ani pe care îl invocă juriştii municipalităţii, conform Legii construcţiilor.

Primăria poate contesta hotărârea la Curtea de Apel, dar după ce a întârziat cu anii deschiderea unei acţiuni, ca să poată găsi o soluţie prin care să îşi absolve de orice vină propriii angajaţi şi să paseze responsabilităţile exclusiv executanţilor, municipalitatea riscă acum ca toţi vinovaţii să-i scape printre degete. Dacă nu cumva tocmai ăsta era şi scopul...