Alegătorii şi-au spus cuvântul, voturile au fost numărate, a venit din nou rândul politicienilor să "traducă" vocea poporului. Atâta doar că de o săptămână o fac "pe mute", în culise, unde îşi feliază puterea prin negocieri pentru funcţiile nesupuse votului direct al cetăţenilor.

La Oradea, situaţia e "cristal"; loc de interpretări nu prea este. Adversarii i-au lipit primarului Ilie Bolojan etichete care mai de care: "dictator" (pentru că face ce trebuie, nu ce dă bine), "arogant" (fiindcă nu ţine audienţe, de parcă viceprimarii n-ar avea urechi sau lui i-ar mai rămâne timp pentru proiecte dacă ar juca rol de prim-secretar care repartizează butelii), "nebun" (prea insistă pentru o viziune în ţara în care politicienii fug de răspundere şi de concret). Efectul? Orădenii care s-au deranjat la urne l-au votat mai clar decât în 2008 şi în 2012. Ba mai mult, spre decepţia celor care chiar asta au ţintit, i-au dat şi un consiliu cu care să conlucreze, nu care să-l saboteze.

La judeţ, însă, principalul său colaborator, Mircea Mălan, n-a reuşit acelaşi lucru. Deşi chiar şi în comune unde PNL a pierdut Primăria şi Consiliul Local (Nojoridul şi Sînmartinul sunt două exemple), lista liberalilor a cules cele mai multe voturi, cele 44,54% nu-i asigură şefia Consiliului Judeţean, posibilă doar cu voturile a cel puţin jumătate plus unu din consilieri.

Cum atât au aşteptat, PSD şi UDMR au trecut rapid la "ritualul împerecherii", lăsând pe dinafară tocmai "premiantul" alegătorilor. PSD e perfect îndreptăţit să profite de UDMR pentru a slăbi PNL, doar ăsta îi e scopul. UDMR, însă, nu are curaj să-şi recunoască disponibilitatea faţă de PSD (şi ALDE), ambalând decizia pe care se pregăteşte s-o anunţe marţi aşa încât să ia ochii de la conţinut.

Sub pretextul că viceprimarul Huszar Istvan a oferit "azil politic" oamenilor lui Alexandru Kiss pe lista candidaţilor la Consiliul Municipal, generaţia lui Szabo Odon (în foto, stânga, alături de preşedintele PSD Bihor Ioan Mang), Cseke Attila şi Pasztor Sandor îi sacrifică postul de viceprimar, imputându-i rezultatul sub cel de la judeţ. Nicio nuanţă nu încape în rechizitoriul "lupilor tineri", nici măcar că Huszar e vice abia de-un an în municipiu, pe când în judeţ ei sunt înşurubaţi la resurse încă din vremea dacilor.

Baiul nu-i că PSD, UDMR şi ALDE ar putea conduce Bihorul în următorii patru ani, ci de ce vor s-o facă. Având tustrele un singur vot peste PNL, pare să le mâne nu atât ambiţia marilor proiecte, cât cea de-a împărţi pur şi simplu bugetul şi posturi prin instituţiile subordonate Consiliului Judeţean. Ce, aţi auzit să fi propus careva vreun plan măreţ, pentru care e nevoie de concentrarea, nu de diluarea deciziei?

Pregătind o nouă cacofonie, precum cele anterioare, când toate partidele au fost la putere în CJ aşa încât niciunul să nu răspundă că n-au făcut mare brânză, UDMR se arată cum a descris-o Laszlo Tokes: o formaţiune predispusă la etno-business, un "PSD unguresc".