Un râs a fost surprins în timp ce-şi făcea plimbarea de seară prin faţa unei pensiuni din satul de vacanţă Boga.

Sălbăticiunea a fost surprinsă marţi, în jurul orei 21, de camera de supraveghere montată pe peretele unei pensiuni din "Valea Rea", o zonă liniştită şi pitorească a satului de vacanţă din Parcul Natural Apuseni.

În imagini se vede cum frumoasa felină se plimbă liniştită prin curtea pensiunii, iar apoi pleacă. 

Directorul Parcului, Alin Moş, susţine că animalul a coborât din pădure profitând de faptul că, fiind iarnă, în zonă nu sunt turişti şi e linişte. „Ca orice felină, râsul este un animal sfios şi temător, nu se afişează decât în zone liniştite, cât mai departe de așezările omenești. Rar se lasă văzut", spune Alin Moş. 

„În teren pot fi 35-40 de feline, numărul acestora ar putea fi mult mai mare, tocmai pentru că sunt o prezenţă discretă şi se feresc de contactul cu oamenii", a explicat directorul Parcului Natural Apuseni.

Inclus pe lista animalelor strict protejate, râsul este un carnivor de talie mijlocie, fiind cea mai mare felină din Europa şi al treilea mare prădător, după urs şi lup.

Animalul este capabil să detecteze o pradă mică în zăpadă de la zeci de metri distanță. Are un trunchi scurt, picioare lungi și labe foarte bine dezvoltate, cu care aleargă foarte eficient prin zăpadă.

Felinele pot trăi până la 17 ani în sălbăticie și 20 de ani în captivitate. Pot ajunge la o greutate la 45 de kilograme, 1,5 metri lungime şi o înălţime de 85 cm, urechile mari, de 4-5 cm, care se termină cu smocuri de păr, făcându-le inconfundabile. 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!