Un samsar de maşini, trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor pentru trafic de influenţă după ce se a încasat 450 lei de la o persoană ca să-i "rezolve" programări peste rând la RAR Bihor, a fost condamnat cu suspendare la Tribunalul Bihor.

Bărbatul se numeşte Laurenţiu Fodoruţ şi locuieşte în comuna arădeană Fântânele, dar e cunoscut, atât în Bihor cât şi în judeţul Cluj, ca samsar de maşini second hand. Tot pentru "afaceri" cu maşini a ajuns şi în atenţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, însă de altă natură.

Concret, el a promis unei persoane că, în schimbul a 450 lei, contravaloarea a 100 euro, va rezolva cu funcţionarii RAR Bihor verificarea tehnică peste rând pentru un BMW. Bărbatului i-a fost recomandat de către un amic din Floreşti, căruia acesta i-a adus o maşină şi care ştia că Fodoruţ are "pile" prin RAR. 

În realitate, acesta avea o altă metodă de "urgentare", mizând practic pe lipsa de vigilenţă a personalului RAR care verifica biletele de programare.

Fodoruţ i-a făcut clientului său o programare pe luna martie 2018, după care a scos biletul la imprimantă şi a modificat data, pentru luna ianuarie. Biletul i l-a dat proprietarului maşinii, împreună cu care s-a şi prezentat la sediul RAR Oradea.

Aici, însă, surpriză, căci inspectorul de pe linie şi-a dat seama că bileţelul este fals, i-a scos de pe "linie de verificare", şi a sunat imediat la Poliţie. 

Prins cu falsul, Fodoruţ a returnat banii, însă n-a scăpat. A fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, iar luni, Tribunalul Bihor a şi pronunţat primul verdict în caz. Instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei de care e acuzat, din trafic de influenţă, în înşelăciune.

"Inculpatul nu a pretins că ar avea o influenţă asupra funcţionarilor RAR şi nici nu a lăsat să se creadă că ar avea o astfel de influenţă", a explicat instanţa în hotărârea judecătorească prin care arădeanul a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare, pedeapsă suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani, 80 de zile de muncă în folosul comunităţii, plus plata cheltuielilor judiciare ale statului, în valoare de 3000 lei.

Hotărârea judecătorească mai poate fi atacată, cu apel, la Curtea de Apel Oradea.

Laurenţiu Fodoruţ nu e la prima condamnare. În 2020, el a încasat la Curtea de Apel Timişoara o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare pentru că, pe de o parte a fost prins circulând cu o maşină cu numere false de înmatriculare, iar pe de alta, a păcălit un cursant de la o şcoală de şoferi. Fodoruţ i-a cerut băiatului 300 euro, promiţând, în schimb, că îi "rezolvă" proba practică de la examenul pentru permisul auto. Cursantul i-a lăsat dosarul pentru programare, iar la data comunicată de Fodoruţ s-a prezentat la examen, constatând abia la faţa locului că, de fapt, nici nu fusese pus pe listă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!