Un şofer din Aleşd şi un altul din Tinăud, depistaţi pozitiv la testele antidrog realizate în trafic, sunt cercetaţi acum de poliţişti pentru conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive. Tot cu dosar penal s-a ales şi un alt bihorean, din Tărcaia, care s-a opus testării şi a refuzat să se lase dus la analize. 

Şoferul din Aleşd, un localnic în vârstă de 22 ani, circula la volanul unui autoturism pe o stradă din oraş când poliţiştii Secției 7 de Poliție Rurală Tileagd l-au oprit pentru un control de rutină. S-a întâmplat în noaptea de miercuri spre joi, după miezul nopţii. "În urma testării preliminare de drog, al cărei rezultat a fost pozitiv, există suspiciunea că tânărul ar fi consumat substanțe cu efect psihoactiv", scrie într-un comunicat transmis, joi, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor. 

Câteva ore mai târziu, tot un echipaj al Secției 7 de Poliție Rurală Tileagd a "tras pe dreapta" maşina condusă de un tânăr din Tinăud. Şoferul a fost oprit la ora 5 dimineaţa, pe drumul județean 108I - Țețchea. "Și în acest caz, în urma testării preliminare de drog, al cărei rezultat a fost pozitiv, există suspiciunea că tânărul de 21 de ani ar fi consumat susbtanțe cu efect psihoactiv", se arată în informare. 

Celor doi șoferi le-au fost prelevate probe biologice în vederea stabilirii prezenței în organism a substanțelor psihoactive. În ambele cazuri a fost întocmit dosar penal pentru conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influența substanțelor psihoactive, cercetările fiind derulate de polițiștii din Tileagd sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleşd. 

Pe de altă parte, un alt şofer bănuit că s-a urcat drogat la volan a fost oprit de un echipaj al Secţiei Poliţiei Rurale Beiuş pe drumul comunal 235, în localitatea Tărcaia. Bărbatul în vârstă de 43 de ani, localnic, a refuzat atât testarea preliminară cu aparatul drog test, cât și să se lase dus la analize. Ca atare, poliţiştii i-au întocmit dosar penal. Cercetările sunt continuate la Secţia 2 de Poliție Rurală Beiuș pentru refuz de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii prezenţei unor substanţe psihoactive.

Poliţiştii atrag, din nou, atenţia, asupra faptului că, din 13 iunie, riscă să ajungă la închisoare şoferii implicați în accidente rutiere mortale în timp ce conduc sub influența alcoolului, a drogurilor sau nu au permis de conducere.

Potrivit noii reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar cea care a provocat accidentul nu deținea permis de conducere, deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat, ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule. Noile reglementări privesc şi şoferii care au condus băuţi, cu o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge ori sub influența substantelor psihoactive.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!