Tragedia s-a petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, aproape de ora 3. Tânărul, Cristian Tocoian, era proaspăt absolvent al Academiei de Tehnică Militară Bucureşti şi a intrat împreună cu un grup de prieteni în ştrandul administrat de firma de gospodărire comunală Solceta, pentru o baie.

A fost găsit chiar de către unul din prietenii săi, mort, în bazin. Aceştia au sunat imediat pe 112, solicitând ajutorul medicilor Ambulanţei, care însă nu au mai putut face nimic pentru victimă.

"S-a făcut resuscitare 45 de minute, dar fără succes. Tânărul a fost găsit în stop cardio respirator, cu asistolie, adică inima era oprită din toate punctele de vedere", a precizat dr. Emil Boţcău, purtătorul de cuvânt de la Ambulanţă.

Şi-a rupt coloana

"Am fost sesizaţi în jurul orei 2.45, că în ştrandul orăşenesc se află decedată o persoană de sex masculin prin înec. Poliţiştii sosiţi la faţa locului au stabilit din primele cercetări că tânărul a intrat în ştrandul orăşenesc însoţit de alţi 5 prieteni. După ce au sărit cu toţii în apa adâncă de 5-6 metri, unul l-a descoperit mort pe fundul bazinului", a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu.

Potrivit sursei citate, corpul tânărului a fost depus la Morga oraşului Ştei, pentru efectuarea necropsiei, iar medicii legişti au stabilit, sâmbătă, că tânărul şi-a rupt gâtul în momentul în care a sărit în apă şi s-a înecat deoarece nu a reuşit să mai iasă la suprafaţă din apa adâncă. "Decesul victimei s-a produs prin înec după ce, în prealabil, a suferit o fractură de coloană cervicală", au explicat surse medico-legale.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Dorel Moţiu, a declarat că ancheta va continua pentru stabilirea circumstanţelor în care s-a produs accidentul. "Procurorii vor verifica şi împrejurările în care s-a produs accidentul, modul în care tinerii au intrat în acel ştrand, dacă exista personal care răspundea de funcţionarea respectiv paza acelui stabiliment. În funcţie de rezultatul cercetărilor, se vor stabili persoanele responsabile şi gradul de vinovăţie a fiecăruia", a explicat Dorel Moţiu.

Putea fi evitat

Procurorul face referire la faptul că, din primele informaţii, ştrandul era închis oficial, neavând autorizaţie de funcţionare, fapt recunoscut şi de primarul localităţii, Ioan Lucaciu. "Noi am pus apă în bazine doar ca să nu crape pereţii din cauza căldurii şi în niciun caz pentru scăldat. Ştrandul nu este autorizat pentru acest an pentru că intră în modernizare şi nu am făcut investiţii care să permită autorizarea. Era folosit doar ca zonă de recreere, oamenii veneau să facă plajă", pretinde primarul.

Horea Dumitraş, unul din consilierii locali ai oraşului, contrazice însă afirmaţiile edilului şi susţine că tragedia din noaptea de vineri spre sâmbătă putea fi evitată. Consilierul acuză edilii de faptul că au permis funcţionarea ştrandului fără să atragă atenţia oamenilor asupra pericolului la care se expun.

"Ştrandul a fost deschis publicului iar în zonă nu exista niciun panou care să atragă atenţia asupra faptului că nu este autorizat şi nu are personal de supraveghere în cazul unor accidente. Nu exista pază, salvamar ori alţi angajaţi care să deservească publicul. Eu am atras atenţia în cadrul ultimei şedinţe de Consiliului Local că este anormal ce se petrece şi că reprezentanţii Primăriei şi ai firmei de gospodărire comunală trebuie să ia măsuri ca să intre în legalitate. Au şi luat măsuri, acum, după tragedie. Au golit bazinul. Puteau să facă acest lucru înainte", a declarat Dumitraş.