Un tânăr de 25 ani din comuna Roşiori a fost arestat, marţi, pentru 9 zile, de către Judecătoria Oradea, Cristian Moga fiind acuzat că, în noaptea de vineri spre sâmbătă, beat fiind, l-a luat la bătaie pe agentul Ciprian Madea din cadrul Postului de Poliţie Roşiori, ajutor al şefului de post din comună, care îl amendase cu două luni în urmă.

"Învinuitul a fost reţinut pe data de 28 februarie, pentru 24 de ore. Eu însă nu pot să concep ca în Bihor persoane care exercită autoritatea statului să fie ultragiate, motiv pentru care am solicitat arestarea agresorului iar instanţa a admis cererea noastră", a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra.

Atac la benzinărie

Din cercetările efectuate de procurori, Cristian Moga l-a atacat pe poliţist în noaptea de 25/26 februarie, în jurul orei 2, în barul din incinta unei benzinării din Roşiori, unde poliţistul, care era de serviciu în acea noapte, a intrat să se încălzească şi să bea un ceai cald.

"Învinuitul a venit la masa poliţistului, i-a cerut să iasă ca să discute şi văzând că nu i se acordă atenţie, a început să-l tragă de haine şi să vocifereze, fiind tras de lângă poliţist de un prieten al său, care a încercat să-l calmeze. Acesta nu a renunţat, însă. S-a întors şi a încercat să-l lovească pe poliţist, iar în urma îmbrâncelilor care au urmat, a şi reuşit. L-a lovit de mai multe ori cu pumnul peste faţă iar după ce poliţistul a ieşit din bar, refugiindu-se în staţia de benzină pentru a anunţa incidentul, a fugit după el şi l-a mai lovit de două ori cu pumnul", a explicat prim-procurorul.

Potrivit lui Gavra, în zilele care au urmat, tânărul a încercat să-şi împace victima, căutându-l în mai multe rânduri şi oferindu-i sume de bani pentru a-l îndupleca să-şi retragă plângerea. "S-a oferit să-i plătească oricât ca să se împace. Iar când acesta nu a vrut, l-a ameninţat că dacă va reclama cele petrecute, îl va "aranja" cu fraţii săi", a povestit Viorel Gavra.

În urma incidentului, poliţistul s-a prezentat la Serviciul de Medicină Legală Bihor, iar potrivit certificatului medico-legal, leziunile pe care le-a suferit necesită cel puţin 5-6 zile de îngrijiri medicale.

Tot mai mulţi poliţişti bătuţi

Cazul a fost cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea iar Cristian Moga a fost audiat în mai multe rânduri legat de incident, însă dacă pe 26 februarie şi-a recunoscut şi regretat fapta, două zile mai târziu a recunoscut doar parţial cele întâmplate. "A declarat doar că ştie că l-a împins pe poliţist însă nu-şi mai aduce aminte ce s-a întâmplat în continuare, întrucât la acel moment era sub influenţa băuturilor alcoolice", a mai spus prim-procurorul Parchetului.

În urma audierii, procurorii au decis reţinerea bătăuşului iar ulterior au propus Judecătoriei Oradea arestarea acestuia, pentru 9 zile, solicitare admisă de instanţă. "Chiar dacă, fapta învinuitului a avut ca urmare doar 5-6 zile îngrijiri medicale, nu trebuie omis niciun moment faptul că acesta a agresat fizic un poliţist aflat în exerciţiul funcţiunii, nesocotind flagrant autoritatea publică cu care acesta a fost învestit şi creând o stare de nesiguranţă în comunitatea locală", se arată în încheierea Judecătoriei Oradea, prin care s-a admis cererea de arestare a lui Cristian Moga.

Actul specifică totodată şi faptul că, în ultima perioadă, infracţiuni de ultraj asupra poliţiştilor au luat o amploare deosebită, "iar lăsarea în libertate a celor bănuiţi ar întreţine un climat infracţional şi ar crea impresia făptuitorilor că pot persista în încălcarea legii fără să li se întâmple aproape nimic".

Decizia judecătorilor a fost atacată, prin recurs, la Tribunalul Bihor, de avocatul lui Cristian Moga, care cer înlocuirea măsurii cu una mai puţin restrictivă, aceea de a primi interdicţia de a nu părăsi ţara, solicitare care se va judeca în cursul acestei săptămâni.