Un tânăr din Beiuş, condamnat iniţial la pedeapsă cu suspendare pentru că, anul trecut, a jefuit un bărbat la ieşirea dintr-un bar din Beiuş, a fost încarcerat, joi, după ce, la solicitarea procurorilor, Curtea de Apel Oradea a decis ca tâlharul să execute pedeapsa în regim de detenţie. 

Este vorba despre Alexandru Zaha, 31 ani, care a fost trimis în judecată în luna martie a anului trecut pentru un incident produs în noaptea de 16 spre 17 februarie.

Împreună cu un amic, Florin Radu Dume, 30 ani, Zaha a petrecut seara într-un bar unde, la un moment dat, au intrat în vorbă cu un alt client, un bihorean din localitatea Saca (com. Budureasa). Acesta le-a plătit şi băuturile, iar la un moment dat a dat să plece, moment în care Zaha i-a cerut amicului său să-l ajute să-i fure borseta cu bani. Cei doi au ieşit după victimă şi au urmărit-o pe stradă până într-o zonă mai puţin circulată, unde au atacat-o şi au tâlhărit-o.

Făptaşii au fost prinşi câteva zile mai târziu şi au fost plasaţi în arest la domiciliu, iar apoi sub control judiciar, măsură care a fost menţinută şi după ce procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş au decis să-l trimită în judecată pe Zaha sub acuza de tâlhărie calificată, în timp ce Dume a semnat un acord de recunoaştere cu anchetatorii săi, fiind condamnat la 3 ani de detenţie, plus interdicţia de a purta ori folosi orice categorie de armă, de a se mai apropia de complicele său şi de a mai intra în barul unde au pus la cale tâlhăria, pe o perioadă de 4 ani după executarea pedepsei.

Procesul lui Zaha a început la Judecătoria Beiuş, unde a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de 4 ani, soluţie considerată mult prea blândă de anchetatorii săi, în condiţiile în care Zaha fusese cel care a pus la cale tâlhăria, iar complicele său era deja în spatele gratiilor şi, în plus, bărbatul era recidivist, având deja o condamnare pentru proxenetism. Ca atare, Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş a atacat soluţia, iar dezbaterile s-au reluat la Curtea de Apel Oradea. 

Verdictul final în caz s-a pronunţat, joi, când completul de judecată care a reanalizat cazul a decis să desfiinţeze în parte soluţia pronunţată de Judecătoria Beiuş, dispunând ca pedeapsa să fie executată în regim de detenţie. 

Ca atare, Ioan Alexandru Zaha a fost ridicat, joi, de polițiștii de investigații criminale din Beiuș şi a fost încarcerat în Penitenciarul Oradea, unde îşi va ispăşi pedeapsa.

Florin Radu Dume şi Ioan Alexandru Zaha sunt clienţi vechi ai poliţiştilor. În timp ce primul a fost condamnat pentru furturi, Zaha a fost încarcerat pentru proxenetism după ce, în 2014, a fost prins că şi-a exploatat sexual iubita, o fată de 20 ani, pe care o plasa contra cost unor indivizi din cercul său de prieteni, încasând sume între 30 lei şi 100 lei de pe urma partidelor de sex pe care aceasta le întreţinea cu ei. 

Totodată, lui Zaha i se imputa şi că şi-a determinat prietena să fure bijuteriile de aur din locuinţa părinţilor ei, bijuterii pe care individul le-a vândut mai apoi la un amanet. Tânărul a fost dat atunci pe mâna poliţiştilor de mama tinerei pe care o exploata, după ce femeia a aflat de dispariţia bijuteriilor.