Un tânăr în vârstă de 21 de ani din Oradea a concurat, în weekend, la Campionatul Mondial de beatboxing din Berlin, cea mai importantă competiţie dedicată acestui stil de a face muzică. „Am fost singurul român selectat la concurs", a povestit orădeanul.

Selectat de juriu

Beniamin Dumbrăvan, cu numele de scenă BenBeat, a fost selectat în cadrul Campionatului Mondial de beatboxing la finalul primăverii, în luna mai. „Pentru a concura trebuie să le trimiţi organizatorilor un video de prezentare, să le arăţi muzica ta, iar juriul îi selectează pe cei mai buni. În final am aflat că vom fi 200 se concurenţi din toată lumea, care puteau să se înscrie la şase categorii. Eu am fost singurul român selectat la concurs", a explicat, pentru BIHOREANUL, tânărul pasionat de beatboxing încă din copilărie.

Cei care practică beatboxing își folosesc gura și vocea pentru a produse sunete muzicale de tobe, bas sau clape.

Orădeanul s-a înscris la categoria "Loopstation beatbox", care presupune interpretarea unei compoziţii proprii, în stil beatbox, dar și cu ajutorul unui mixer de DJ ce are deja înregistrate unele sound-uri făcute de competitor.

Timp de aproape trei luni s-a antrenat zilnic, iar în 2 august a ajuns în Berlin. "Proba la care am concurat eu a fost pe 6 august. Ea este importantă pentru că în cadrul ei arătăm publicului că noi nu scoatem niște sunete aleatorii pe gură, ci ceea ce facem noi este pur și simplu muzică. A fost atât de emoţionant şi impresionant pentru mine! Pe scenă am urcat câte doi și ne-am interpretat pe rând piesele. Am avut câteva sunete înregistrate pe mixer, iar pe celelalte le-am interpretat live, în fața tuturor. Am fost înconjurat de cei mai talentaţi beatboxeri din lume şi de o grămadă de fani care ne-au aplaudat. În final m-am clasat pe locul 11. Nu am reuşit să trec de a doua parte a eliminărilor, dar nu sunt dezamăgit. Ţelul meu este să particip şi la următoarea ediţie şi să ajung mai sus", a povestit el.

Momentul orădeanului poate fi văzut în videoul realizat de organizatori (de la 1:49:20):

Finalist la "Românii au talent"

În vârstă de 21 de ani, tânărul Beniamin Dumbrăvan studiază psihologia la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii din Oradea.

El şi-a descoperit pasiunea pentru beatboxing în 2014, pe când avea 12 ani, după ce a văzut mai multe videoclipuri pe internet.

De altfel, în 2017, el a ajuns până în finala emisiunii-concurs "Românii au talent", după ce i-a impresionat pe cei patru juraţi cu demonstraţia lui de beatbox. La acea vreme, BIHOREANUL a scris că prestaţia lui Beniamin, pe atunci elev, l-a convins pe actorul Florin Călinescu să apese butonul de aur, care l-a trimis direct în semifinale. "Nu pot să-mi imaginez cum pot să iasă atâtea sunete pe o singură gură şi alţii vin cu sute de mii de guri şi instrumente şi nu se întâmplă chestia asta. Nu bănuiam că la o astfel de apariţie o să-mi creezi o astfel de emoţie", a spus atunci Călinescu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!