Nu doar elevii colegiilor din centrul orașului fac performanță peste hotare. Alex Topai, un elev care în această vară a terminat clasa a X-a la Colegiul Național Onisifor Ghibu, a câștigat medalia de bronz la cea de-a XVIII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Geografie.

Doar patru elevi români s-au calificat la acest concurs și toți se întorc acasă cu medalii.

Mezinul lotului

Rezultatul remarcabil al lui Alex Topai a fost anunțat de directorul colegiului, Iulius Timar, care l-a felicitat pe elev, dar și pe profesorii care l-au ajutat să se pregătească, Camelia Timofte de la Colegiul Onisifor Ghibu, respectiv Cornelia și Dorin Fiscutean din Iași, care au coordonat lotul național.

Potrivit lui Timar, elevul din Oradea este cel mai mic din lotul României, lot care în acest an a mai câștigat două medalii de aur și una de argint.

Olimpiada Internațională de Geografie (iGeo) a avut loc între 12 și 18 iulie, iar probele s-au desfășurat online. Lotul României s-a pregătit la Iași, acolo de unde a și concurat. Competiția anuală este destinată celor mai buni elevi la geografie, cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani.

Selecție dură

Alex Topai s-a calificat la acest concurs după ce a câștigat, în primăvară, locul I la Olimpiada Națională de Geografie. Din toată țara, doar patru elevi au fost selectați să concureze în competiția internațională, iar ei s-au pregătit temeinic de-a lungul verii, dovadă că toți s-au clasat pe podium.

Medalii de aur au câștigat elevii Daniel Hanganu de la Colegiul Național Iași și Radu Andrei Brădățeanu din București, iar argintul a fost obținut de Mihai Bratu din Târgu Jiu. Concursul internațional a avut trei probe: teoretică, practică și testul multimedia.

Este posibil și ca rezultatul României de la iGeo să fie cel mai bun pe națiuni, însă acest anunț urmează să fie făcut.

La această ediție a olimpiadei au participat 209 tineri pasionați de geografie din 54 de țări.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!