"Alarmă" de gradul zero în sudul Bihorului! Vânătorii şi jandarmii montani din zona comunei Budureasa sunt în alertă de două săptămâni din cauza unui urs care a distrus câteva stupine şi dă iama prin coteţele cu găini, localnicii fiind îngrijoraţi pentru că animalul pare obişnuit cu prezenţa oamenilor.

Ursul, care este un exemplar tânăr, de aproximativ 4 ani, şi are în jur de 200 de kilograme, a apărut pentru prima oară în Budureasa în urmă cu două săptămâni, când a intrat într-o gospodărie şi a distrus 6 stupine, după care a dispărut pentru câteva zile.  

Marţi, însă, animalul a revenit şi a început să fie tot mai curajos, intrând nu doar în gospodăriile de la marginea satului, ci chiar şi în unele curţi din centrul localităţii, unde a spart coteţele găinilor, ca să mânânce înaripatele.

La fel ca râsul, pisica sălbatică şi lupul, ursul e specie protejată din 2017 şi nu poate fi împuşcat decât în cazuri excepţionale, cu derogare din parea ministrului Mediului, derogare pe care reprezentanţii Asociaţiei de vânătoare Cinegetica Apuseni au solicitat-o în acest caz, dar nu au primit-o. „Ni s-a spus că nişte coteţe şi găini nu sunt o justificare ca să poţi împuşca un urs. Să aşteptăm să atace un om?”, se întreabă Adrian Rus, directorul Asociaţiei care administrează pădurile din zonă.

Încercând să alunge animalul, 11 vânători şi doi jandarmi montani s-au strâns, joi, la marginea localităţii şi au tras în total 33 de focuri de armă, până când ursul, care pornise din nou spre sat, a făcut cale întoarsă. Soluţia a fost, însă, doar de moment, căci după lăsarea serii, când vânătorii au plecat, animalul a intrat într-o nouă gospodărie, mâncând găinile unui localnic.

Contactat de reporterul BIHOREANULUI, Mihai Togor, comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, susţine că incidentul din Budureasa va fi analizat de o comisie specială, care va verifica în teren pagubele suferite de localnici şi, dacă se impune, se vor face demersuri pentru relocarea ursului. „Am mai avut o problemă asemănătoare, în care s-a propus recoltarea. Iar recoltarea se face numai prin derogare aprobată printr-un ordin al ministrului mediului. E o procedură care trebuie respectată. Astea sunt reglementările. Împuşcarea animalului este ultima măsură”,  zice Togor.

Până atunci, localnicii, membrii Asociaţiei Cinegetica Apuseni şi jandarmii montani vor continua să pândească ursul, sperând să-l ţină departe de sat şi să limiteze pagubele. Legislaţia actuală nu le dă paznicilor de vânătoare posibilitatea să le pună sălbăticiunilor altă hrană decât vegetală, astfel încât acestea să nu coboare în locurile locuite.

Or, de când nu pot fi vânaţi, urşii s-au înmulţit, iar la mâncare ajung doar cei puternici, cei tineri fiind alungaţi. „Cu siguranţă caută hrană. Deci vom ieşi în fiecare seară, până când se va rezolva problema”, spune directorul Cinegetica Apuseni.

Atacul din Budureasa vine la nici o lună după ce, în mini-vacanţa de 1 mai, o familie din Bihor s-a trezit cu un alt urs în curtea unei cabane de la Stâna de Vale, în apropiere de complexul Gaudeamus. Atunci, animalul, un mascul de cel mult 3 ani, îşi căuta de mâncare şi a fost filmat de proprietarii cabanei în timp ce se apropia de imobil.