Unul dintre vicepreședinții PSD Bihor, Florian Sîrca, îndeamnă peste 4.000 de orădeni să ceară Primăriei restituirea sumelor plătite din 1 ianuarie 2021 până în această vară ca impozit pe „curți construcții”, pe motiv că prevederea în baza căreia municipalitatea le-a încasat a fost anulată de justiție în vara aceasta.

Juriștii afirmă, însă, că pe de o parte Primăria nu poate returna banii deja încasați, iar pe de alta nu-i mai percepe conform prevederii anulate din Hotărârea de Consiliu Local care l-a instituit.

„Pot solicita restituirea”

Printr-un comunicat transmis presei locale duminică, vicepreședintele PSD Bihor Florian Sîrca anunță că în ultima lună organizația județeană a partidului „a informat peste 4.000 de orădeni, prin pliante și model de cerere de restituire depuse în cutiile lor poștale, că pot solicita restituirea sumelor de bani încasate nelegal de Primăria Oradea în baza art. 1 lit B, pct 6 și 7 din HCL 896/2020 privind stabilirea impozitelor, taxelor și tarifelor locale pentru anul 2021”.

Este vorba despre o prevedere a Hotârârii Consiliului Local Oradea care, în noiembrie 2020, a majorat impozitele pentru fostele terenuri arabile pe care au fost construite case și au fost încadrate în categoria curți – construcții, ceea ce „a majorat impozitele de minimum patru ori” pentru proprietarii acestora.

În urma a două procese deschise de două persoane din Oradea, Curtea de Apel Oradea a anulat, însă, în 22 iunie 2022, prevederea din HCL referitoare la acest impozit.

„Sume încasate abuziv”

Potrivit vicepreședintelui PSD Bihor, „în loc să restituie sumele încasate abuziv”, Primăria ar fi „birocratizat și mai mult modul în care se pot revendica” banii deja plătiți, motiv pentru care organizația de partid „a elaborat” un model de cerere pe care oamenii care au plătit impozitul să-l completeze și să-l trimită Primăriei pentru a-și primi banii înapoi.

Este vorba, spune Sîrca, de proprietarii „care dețin terenuri cu construcții în zonele fiscale A și B, astfel că o dată cu modelul de cerere le-a trimis și o listă cu 673 străzi situate în aceste zone.

De asemenea, politicianul își pune la dispoziție și numărul de telefon – 0784.707.311 – pentru orădenii care ar avea nevoie de „asistență” în completarea cererilor pe care să le trimită Primăriei.

„Oamenii sunt purtați pe drumui”

Consultați de BIHOREANUL, un avocat și doi juriști specializați în administrație publică locală afirmă însă că sumele încasate cu titlu de impozit în baza unei prevederi dintr-o Hotărâre de Consiliu Local care a fost anulată la un moment dat printr-o hotărâre judecătorească nu se returnează - nici automat, din oficiu, și nici la cerere - persoanelor care le-au achitat până la data pronunțării respectivei hotărâri judecătorești, ci strict acelor persoane care au deschis procese pentru anularea ei, în acest caz celor doi proprietari care au câștigat procesele deschise Primăriei.

De asemenea, arată juriștii, de la data la care hotărârea judecătorească a fost publicată, prevederea anulată de instanță nu se mai aplică nimănui.

Aceeași poziție o are și municipalitatea, secretarul municipiului, Eugenia Borbei, care susține că în perioada 1 ianuarie 2021 – 22 iunie 2022 (data pronunțării Curții de Apel Oradea), HCL 896/2020 era legală. „Oamenii sunt purtați pe drumuri, iar nouă (n.r. – Primăriei) ni se dă de lucru să facem răspunsuri acestor oameni, cărora va trebui să le comunicăm că nu sunt îndreptățiți să ceară banii deoarece hotărârea judecătorească activează doar pentru viitor, din momentul pronunțării ei. Din momentul pronunțării nu se mai aplică prevederea anulată de instanță”, a spus secretarul municipiului.

Sîrca vrea, de fapt, „proces colectiv”

Abordat și el de BIHOREANUL, vicepreședintele PSD Bihor Florian Sîrca afirmă că ar cunoaște aceste detalii, dar totuși consideră că există o discriminare între proprietarii de terenuri care deja au plătit impozitul pe curți - construcții conform HCL 896/2020, pe de o parte, și cei care, pe de altă parte, fiindcă încă nu l-au plătit, îl vor plăti la un nivel mai mic, astfel că scopul pe care îl urmărește, de fapt, este deschiderea unui „proces colectiv” împotriva Primăriei, în urma căruia să fie restituiți de fapt banii achitați în trecut.

„Știu de punctele astea de vedere (n.r. - ale juriștilor), dar avem următoarea situație: ce se întâmplă cu cei care pe anul ăsta nu și-au plătit impozitul, și vor avea un impozit diminuat, și cei care au plătit deja impozitul? Și atunci demersul meu va merge mai departe: vom deschide un proces colectiv. Îi voi ajuta pe oameni să deschidă un proces colectiv prin care să-și ceară banii înapoi pe cei doi ani”, a spus Sîrca.

„Așa cum cei doi proprietari (n.r. – care au deschis procese pentru anularea prevederilor din HCL 896/2020) au primit banii înapoi, părerea mea, ca jurist, e că și ceilalți pot primi banii înapoi dacă vor deschide un proces. Așa văd eu lucrurile până la final. De-aia nu vreau să mă pronunț definitiv, până nu văd ce va spune instanța. Am promis că merg până la capăt cu demersurile mele, eu o să merg, voi deschide o acțiune cu câți orădeni vor fi de acord să vină cu noi”, a spus vicepreședintele PSD Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!