Primăria dă cu o mână şi ia cu două. Municipalitatea vrea să scutească începând de anul viitor deţinătorii clădirilor reabilitate din centrul oraşului de plata impozitului pe proprietate, dar intenţionează, în schimb, să supraimpoziteze clădirile în paragină.

"Intenţia municipalităţii este de a îmbunătăţi aspectul estetic al oraşului. Acordarea de scutiri de la plata impozitelor pentru proprietarii clădirilor reabililitate din centrul istoric precum şi suprataxarea celor lăsate în paragină sunt instrumente de care autoritatea locală poate uza pentru a proteja şi pune în valoare patrimoniul local", a declarat city managerul Eduard Florea, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Scutire pentru clădirile reabilitate...

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, clădirile reabilitate din centrul oraşului ar putea fi scutite anul viitor de plata impozitului. "Scutirea de impozit pe clădiri îi va bucura pe proprietarii clădirilor monument istoric, dacă starea tehnică a imobilelor va fi notată cu Foarte Bine", a declarat, la rândul său, Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef.

Potrivit directoarei, scutirea se va acorda în baza unei fişe de punctaj care va fi încheiată în teren de inspectorii de urbanism din cadrul Poliţiei Locale. Aceştia vor nota cu prioritate clădirile din zona centrală a oraşului, cele de pe arterele principale, de la ieşirile şi intrările din oraş, precum şi imobilele de pe platformele industriale.

Impozit după puncte

Poliţiştii locali vor puncta deficienţele în ceea ce priveşte aspectul exterior al clădirii (50 puncte), elementele de structură (45 puncte) şi împrejmuirile acesteia (5 puncte). "În momentul în care aspectul clădirii sau structura de rezistenţă a acestuia acumulează 25 de puncte imobilul va fi considerat deja neîngrijit", a declarat directoarea.

Calificativele vor începe de la Foarte Bine pentru niciun punct de "penalizare", caz în care se poate acorda scutire de impozit şi continuă cu Bine sau Satisfăcător, care nu afectează nivelul taxelor,  pentru a încheia cu Nesatisfăcător pentru care se aplică măsura supraimpozitării.

Adriana Lipoveanu şi-a exemplificat spusele cu cazul străzii Gheorghe Dima din zona centrală, pe care există imobile din fiecare categorie în parte, cu toate efectele care derivă de aici. La fel, la capitolul clădiri industriale în paragină a amintit cazul fostei clădiri Avântul din zona Dimitrie Cantemir, respectiv al halelor fostei societăţi Înfrăţirea, acum abandonate.

Calificativele vor fi aduse la cunoştinţa proprietarilor clădirii pentru a şti dacă pot solicita scutire de impozit sau, dimpotrivă, trebuie să ia măsuri de urgenţă pentru a nu fi supraimpozitaţi. Pentru anul 2016 proprietarii clădirilor în paragină vor datora impozite dublate. Dacă aceştia nu fac nimic pentru reabilitarea imobilelor, în 2017 vor avea de plătit un impozit pe proprietate de trei ori mai mare.

Se dezbate public!

Dacă scutirea de impozit se acordă exclusiv clădirilor din centrul istoric, penalizarea se aplică în tot oraşul. "Nu avem bază legală pentru a extinde scutirea de impozit la tot oraşul", a declarat city managerul Eduard Florea.

Conform evidenţelor municipalităţii, în Oradea există circa 50 de imobile din zona centrală pentru care municipalitatea ar putea acorda la cererea proprietarilor scutirea de impozit şi circa 252 de clădiri aflate în degradare, pentru care Poliţia Locală a acordat deja sancţiuni.

Inspectorii de teren vor puncta imobilele din zona centrală şi cele de pe principalele artere astfel încât la închiderea anului municipalitatea să aibă deja o imagine completă a clădirilor care vor fi scutite sau suprataxate în următorul an.

Normele în baza cărora municipalitatea va acorda scutirile de impozit sau, dimpotrivă, suprataxarea vor fi afişate în zilele următoare pe portalul municipalităţii. Acestea vor fi supuse consultării cu orădenii pe 5 noiembrie de la ora 16:30 în sala Traian Moşoiu a Primăriei, cu ocazia dezbaterii publice a taxelor şi impozitelor pentru anul 2016.