Consiliul Local a adoptat joi, cu votul covârşitor al reprezentanţilor PNL, două hotărâri cu efect direct în casele orădenilor. Începând din ianuarie, se va ieftini prețul gigacaloriei furnizate consumatorilor racordați în rețeaua primară. În schimb, se pregătește scumpirea serviciilor de apă și canalizare în cea de-a doua parte a anului viitor.

Gigacalorie mai ieftină

Termoficare Oradea îşi va ieftini din ianuarie 2021, cu 13 lei, preţul gigacaloriei facturate agenţilor economici şi consumatorilor persoane fizice racordaţi în reţeaua primară, care oricum plăteau mai puţin pe gigacalorie deoarece au propriile puncte termice.

Măsura are la bază o decizie a Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie, care a cerut furnizorului de agent termic să îşi revizuiască tarifele, având în vedere ieftinirea peste vară a preţului gazului.

Reducerea de tarif nu se va aplica însă şi orădenilor care stau la bloc şi primesc apă caldă şi încălzire prin intermediul punctelor termice. Aceştia vor plăti tot 276 lei pe gigacaloria consumată, pentru că ieftinirea se va regăsi în diminuarea de la 48 lei la 35 lei a subvenţiei pe gigacalorie.

"Am hotărât să reducem nivelul subvenţiei pentru că ieftinirea preţului s-a datorat unui preţ foarte scăzut al gazului din vară, de 45-50 lei pe metrul cub. Deja, preţul la care Termoficare a cumpărat gaz în toamnă a urcat la 75 lei pe metrul cub. Peste trei luni ANRE va veni cu o propunere de scumpire a gigacaloriei, şi atunci vom creşte subvenţia, pentru a nu scumpi preţul plătit de populaţie", a explicat primarul Florin Birta în conferinţa de presă care a precedat şedinţa din plen.

Edilul a afirmat că bugetul local a plătit anul acesta 21 milioane lei pentru subvenţionarea gigacaloriei facturate populaţiei şi încă 10,5 milioane lei pentru acoperirea pierderilor de pe reţelele societăţii Termoficare.

"PSD nu va vota"

Hotărârea de ieftinire a gigacaloriei pentru orădenii racordaţi în reţeaua primară şi de păstrare a tarifului în cazul celor racordaţi la punctele termice a fost luată cu votul consilierilor liberali, în vreme ce reprezentanţii opoziţiei PSD - UDMR au votat împotrivă.

"Grupul PSD nu va vota acest proiect, pentru că în ciuda creşterii performanţelor Termoficare, acestea nu se regăsesc şi în buzunarul cetăţeanului", a declarat consilierul Adrian Madar.

Vizibil deranjat de afirmaţia social-democratului, liberalul Ioan Lezeu a afirmat că îmbunătăţirea parametrilor la care lucrează operatorul de termoficare se vede în gradul de confort al orădeanului. "Această creştere se regăseşte în confortul cetăţeanului. Amintiţi-vă ce avarii şi ce probleme în furnizarea energiei termice erau numai în cartierul Rogerius acum câţiva ani şi vedeţi cum este astăzi", a spus Lezeu.

Întâi redevenţa, apoi tarifele...

De altfel, PSD a votat împotrivă şi în cazul proiectului privind majorarea redevenţei datorate de Compania de Apă Oradea localităţilor pe raza căreia activează, recomandată în urma unui control al Curţii de Conturi. Hotărârea de Consiliu Local a fost adoptată cu votul grupurilor PNL şi UDMR.

Social-democratul Adrian Madar a avertizat că majorarea sumei datorate de CAO administraţiilor locale pentru că foloseşte reţelele acestora de la 8,3 milioane lei pe an la 11,5 milioane lei pe an se va regăsi în cea dea doua parte a anului în majorarea tarifelor pentru serviciile prestate de societate. "Chiar dacă preţul nu va creşte de mâine, această optică indică o direcţie. În perioada următoare vor urma creşteri ale tarifelor de apă, salubritate, termie şi gaz", a spus consilierul.

La bani mărunţi...

În replică, primarul Florin Birta a afirmat că majorarea redevenţei nu va însemna o explozie a tarifelor. "S-a făcut un calcul de suportabilitate. În urma acestei hotărâri, apa se va scumpi cu 0,16 lei pe metrul cub, serviciile de canalizare canal cu 0,19, pluvial cu 0,07 lei pe metrul cub. Totul se va face cu avizul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice şi doar peste şase luni", a spus Birta.

Primarul a spus că în momentul de faţă CAO ocupă locul 42 din 46 de operatori de apă şi canal din România în ceea ce priveşte tarifele şi că, oricum, banii colectaţi în plus din redevenţă vor putea fi folosiţi de localităţi doar pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare.