Constructorii nu mai vor să lucreze doar pentru portofoliu. În ciuda importanţei şi complexităţii lucrării de reabilitare a Pieţei Unirii, la licitaţia pentru atribuirea lucrărilor s-a depus - până la termenul limită din 10 iunie - o singură ofertă.

Asocierea reprezentată de Drumuri Bihor, membră a grupului de firme Selina, a ofertat un preţ de 20,5 milioane lei, cu 8% mai mult decât cel estimat de beneficiar la 19 milioane lei. Din asociere mai fac parte firmele CMC Monumental (pentru lucrări în piatră), Ritmoteh (pentru reţele electrice) şi Adenandra (pe partea de spaţii verzi).

"Constructorii nu s-au încumetat să vină. Este o lucrare complexă, la care preţul nu este prea mare şi probabil au preferat să nu se implice", a spus viceprimarul Mircea Mălan.

De altfel, licitaţia a fost la un pas de a fi reluată. Dorel Crăciun, directorul Drumuri Bihor, a declarat că firma a cumpănit îndelung dacă să depună sau nu o ofertă. "Am avut discuţii prelungite dacă să ofertăm sau nu. Toate calculele pe care le-am făcut au fost mult peste preţul beneficiarului. Noi am ajuns să cerem doar cu 8% peste preţul estimat abia după ce nu am mai avut de unde reduce din cheltuieli. În mod cert aşa au păţit şi celelalte firme care nici nu s-au mai complicat să depună oferte", a spus Crăciun.

Potrivit spuselor lui Crăciun, firmele de construcţii nu au cum oferta un tarif final mai mic de 19 milioane lei în condiţiile în care trebuie să cumpere materialele pretenţioase cerute de beneficiar (ca de pildă granit auriu) la preţul pieţei.

Lucrările de reabilitare şi modernizare a Pieţei Unirii vizează, între altele, transformarea în zonă pietonală a spaţiului delimitat de străzile Primăriei şi Vasile Alecsandri, devierea traficului auto prin faţa Palatului Episcopal Greco-Catolic, pavarea cu porfir a întregii zone, lărgirea pietonalului cu circa 10.000 metri pătraţi şi mutarea staţiilor de tramvai faţă în faţă, în dreptul Podului Ferdinand.

Proiectul mai implică modernizarea sistemului de iluminat prin montarea a 56 de stâlpi cu corpuri de iluminat economicoase de tip LED, înlocuirea a 39 de bănci, 22 coşuri de gunoi şi 2 rastele pentru biciclete, remodelarea spaţiilor verzi şi a vegetaţiei, introducerea în canale tehnice a cablurilor care acoperă în prezent faţadele clădirilor şi restaurarea elementelor artistice ale ansamblului arhitectural-sculptural proiectat de arhitectul Duiliu Marcu în 1926.