Reunit în ultima şedinţă din an, Consiliul Local Oradea a adoptat marţi 2.115 de hotărâri într-o singură oră. Consilierii locali au „scos” în medie o hotărâre la 1,7 secunde după ce au decis votarea în bloc a celor 1.688 de materiale referitoare la supraimpozitarea unor terenuri şi case neîngrijite, precum şi a amplasamentelor ţinute fără construcţii în zona centrală.

Supraimpozitare pe proprietar!

Dacă primele 35 de proiecte de hotărâri care se refereau la supraimpozitarea cu 500% a terenurilor neîngrijite au fost adoptate cu unanimitate de voturi, la următoarele, referitoare la amplasamentele ţinute libere şi casele neîngrijite, consilierii UDMR au votat împotrivă, acestea fiind adoptate numai cu votul grupurilor PNL şi PSD.

Numărul Hotărârilor de Consiliu Local referitoare la supraimpozitări a crescut exponenţial faţă de anii anteriori deoarece conducerea municipalităţii a decis să emită câte o decizie pentru fiecare proprietar în parte şi nu pentru fiecare imobil, care poate avea mai multe apartamente şi deţinători, cum făcea până acum.

"Dacă până acum supraimpozitările se făceau pe clădiri, începând din acest an supraimpozitările se vor face pe persoane. Dacă într-un imobil sunt 3 proprietari privaţi, nu se va mai emite o singură hotărâre, ci 3 hotărâri de supraimpozitare. Astfel, dacă în cursul anului se schimbă un proprietar al unei părţi din clădire, nu va mai necesita modificări întreaga hotărâre, ci doar cea care îl priveşte", a explicat luni, într-o conferinţă de presă, primarul Florin Birta.

Supraimpozitare: 1.643 de orădeni!

Concret, dacă în anul 2020 supraimpozitarea de 500% a fost aplicată pentru 437 de clădiri, în acest an numărul lor a crescut la 441. Pentru comparaţie, anul viitor vor fi supraimpozitaţi 1.643 de proprietari care deţin 434 de clădiri.

45 de clădiri vor fi supraimpozitate pentru prima dată în 2022, în timp ce pentru 52 de imobile supraimpozitarea încetează. În cazul celor din urmă proprietarii fie au finalizat lucrările de reabilitare, fie au scos autorizaţia de construire sau măcar certificatul de urbanism pentru reabilitarea lor.

Amânaţi de la supraimpozitare

Numărul orădenilor supraimpozitaţi ar fi fost mai mare, dar 204 proprietari şi-au plătit taxa de reabilitare.

"Dacă într-un imobil neîngrijit pe care Primăria vrea să îl supraimpoziteze există un proprietar care doreşte reabilitarea clădirii dar nu are cum să o facă singur, acesta poate plăti o taxă de reabilitare care se calculează pe metrul pătrat de faţadă şi sunt supraimpozitaţi doar proprietarii care nu doresc reabilitarea", a explicat Birta.

De altfel, Consiliul Local a adoptat marţi în total 699 de hotărâri prin care suspendă supraimpozitarea unor orădeni.

"În momentul în care eşti supraimpozitat pentru o clădire neîngrijită, dar ai o autorizaţie de construire emisă pentru reabilitarea clădirii, supraimpozitarea este suspendată până la finalizarea lucrărilor. În situaţia în care ai scos autorizaţia de construire, ai anunţat începerea lucrărilor, dar se constată ulterior că nu ai început lucrările, supraimpozitarea se aplică retroactiv din momentul în care trebuia să fii supraimpozitat prima dată", a explicat Birta.

Pe de altă parte, dacă în anul 2021 au fost supraimpozitate 61 de terenuri, anul viitor numărul acestora va scădea la 49. Dintre acestea, 35 sunt terenuri neîngrijite pentru care se aplică o cotă de supraimpozitare de 500%, iar 14 terenuri sunt amplasamente construibile, pe care proprietarii nu au ridicat nimic, care se supraimpozitează cu 50%.