În Oradea, socoteala din târg nu seamănă cu cea de acasă. Proiectele municipalităţii, prezentate în conferinţe de presă cu ajutorul unor schiţe atrăgătoare, cu linii elegante, cromatică decentă şi pline de verdeaţă, se bat cap în cap cu realitatea din teren.
Până la finalul lucrărilor, liniile au fost simplificate, culorile au devenit ţipătoare, iar verdeaţa s-a evaporat. "Ce au văzut iniţial orădenii a fost o randare a studiului de fezabilitate. De atunci au intervenit modificări", explică primarul Florin Birta. Adesea, în rău...
"Erupţia" Iosif Vulcan
Teoria ca teoria, dar practica ne omoară! Cel mai bun exemplu e parcarea Iosif Vulcan, ridicată de municipalitate cu 10,2 milioane lei plus TVA, bani luaţi împrumut. "Deschiderea ei se va face de Ziua Oraşului, pe 12 octombrie", anunţa săptămâna trecută primarul Florin Birta.
Construcţia aduce însă doar ca volumetrie cu planurile iniţiale, prezentate în primăvara lui 2019 de fostul viceprimar Mircea Mălan. Cromatica sobră din proiect, cu jardiniere pline de plante ce colorau natural construcţia şi inserţii din cărămidă aparentă ce dădeau eleganţă faţadei clădirii - toate au dispărut. În schimb, stâlpii parcării au fost vopsiţi în nuanţe stridente de verde, roz, albastru şi portocaliu, iar faţada elegantă din proiect a fost inscripţionată cu denumirea "Iosif Vulcan Parking", scrisă cu litere înflorate, mari cât etajul.
La fel, acoperişul peste gangul de la intrare (foto), menit să dea o linie unitară faţadelor clădirilor din strada Iosif Vulcan, a dispărut!
De ce?
Schimbările din proiect au fost sancţionate rapid de orădeni. "De ce s-a renunţat la varianta din randări?", a întrebat la "comentarii" Ovidiu C.
Inscripţia kitschoasă a sărit în ochi. "Nu schimbăm şi noi fontul acela de invitaţie de nuntă cu un Helvetica?", a scris la rândul său Sergiu V.
Riveranii sunt la fel de supăraţi. "Nu-mi dau seama cum au putut să construiască în centrul istoric monstruozitatea asta ţipătoare", spune Irina B.
"Dezamăgitor şi trist"
Cazul parcării Iosif Vulcan este departe de a fi singular. Noua piaţetă Cazaban din Ioşia, aflată în curs de finalizare, diferă radical de schiţele prezentate în 2019, când Primăria s-a lăudat cu proiectul european pentru reabilitarea zonei.
În locul arborilor mari, care să facă umbră, şi al oazelor de verdeaţă pline de culoare din proiectul iniţial, piaţeta este un platou orbitor de alb acoperit cu dale ce se anunţă sufocant peste vară, în ciuda fântânilor arteziene din zona ei centrală. "Copaci sănătoşi şi maturi, care ofereau umbră, au fost tăiaţi până la ultimul, pentru a face loc unei «amenajări mai bune»", reclamă Raluca J., care consideră rezultatul lucrărilor "dezamăgitor şi trist".
Fără umbră
Plângeri similare au orădenii şi faţă de centrul de cartier din Nufărul, şi mai sărac în verdeaţă, dar şi referitor la Piaţa Magnoliei, unde un defect de proiectare face ca zona să se umple de nisip de la locul de joacă.
"Degeaba a arătat frumos pe planşă dacă în realitate nu arată mai bine ca înainte. La final nu există umbră ca în proiect, multe bănci sunt fără spătar, iar locul de joacă nu are nicio delimitare de spaţiile pentru sport din vecinătate, astfel încât toate sunt pline de nisip şi arată neîngrijit", spune Florin S., un locuitor din zonă.
Şi exemplele ar putea continua cu amenajările Dealului Ciuperca, schimbate în mod repetat de proiectanţi, de alunecările de teren şi de reparaţiile ulterioare, până au ajuns să nu mai semene cu proiectul iniţial...
GĂSIȚI DIFERENȚELE! Aspectul final al centrelor de cartier din Ioșia și Rogerius diferă de schițele arătate la prezentare atât din punct de vedere al vegetației, cât și al locurilor de joacă
"Nu contează scrisul..."
Conducerea municipalităţii neagă orice responsabilitate în ce priveşte diferenţa flagrantă între proiectele iniţiale şi rezultatele finale. "Majoritatea modificărilor au fost cerute de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, unde, pe lângă specialiştii locali, arhitecţi din alte judeţe, de exemplu din Satu Mare ori Maramureş, spun ce şi cum să se facă în Oradea", zice primarul Florin Birta.
Întrebat concret dacă îi place cum arată parcarea din strada Iosif Vulcan prin comparaţie cu schiţele prezentate iniţial, Birta a refuzat să dea un răspuns. "Mie îmi place că peste o săptămână vom avea peste 120 de noi locuri de parcare într-o zonă aglomerată a oraşului. Dacă modul în care arată scrisul de pe faţadă este atât de important, eu nu mai am ce să spun".
Un kitsch cu aviz
La rândul său, Lucian Popa, şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, care construieşte parcarea, pasează şi el răspunderea privind coloritul pestriţ al parcării, dispariţia inserţiilor de cărămidă aparentă şi inscripţia kitschoasă de pe faţada clădirii. "Proiectul are avizul Comisiei de Monumente. Nu ne putem pronunţa peste specialişti", zice el.
În premieră, la întrebările BIHOREANULUI, directorul a recunoscut că zona de intrare din stradă nu se mai amenajează! "Conform proiectului, trebuia să avem un gang de acces având deasupra un acoperiş pentru a da continuitate frontului stradal. Comisia a respins atâtea variante, până am renunţat la el".
Proiecte "defecte"
Unde nu este de vină Comisia de Monumente, responsabilitatea pentru discrepanţa între proiect şi realizare aparţine infrastructurii subterane, naturii sau oricui altcuiva, numai municipalităţii nu! "La amenajarea centrului de cartier Ioşia, constructorii au descoperit în subteran reţele de termoficare care nu apăreau în schiţe. Nu puteam planta copaci peste ele pentru că le-ar fi dislocat crescând, aşa că i-am înlocuit cu jardiniere cu arbuşti şi plante", explică Mihaela Neag, director adjunct al DMPFI, managerul proiectelor europene prin care s-au amenajat centrele de cartier din Rogerius, Ioşia şi Nufărul.
Aceasta are o scuză şi pentru diferenţa enormă dintre proiectele piaţetelor, pline de verdeaţă, şi aspectul deşertic al acestora în prag de preluare. "Nu avem cum planta, direct, copaci de mari dimensiuni. Aceştia vor creşte cu timpul", zice Neag.
În ce priveşte piaţeta Magnoliei, unde copiii care se joacă în groapa cu nisip umplu de praf tot parcul (foto jos), directoarea refuză să se pronunţe. "Dacă a fost o eroare de proiectare, o vom corecta ulterior", promite ea. Asta deşi, la fel ca în cazul altor proiecte, Primăria ar fi trebuit să se îngrijească să fie bine realizate de la bun început. Măcar ca-n planurile cu care au furat ochii orădenilor...