Consiliul Local a aprobat joi, în şedinţă ordinară, bugetul municipiului pe anul 2017 cu unanimitate de voturi. Singura obiecţiune pe marginea proiectului de buget i-a revenit consilierului UDMR Kirei Melinda, care a cerut constituirea unui fond distict din care să fie finanţate proiectele organizaţiilor de tineret.

Votat de toţi

Conform proiectului de buget, anul acesta organizaţiile neguvernamentale orădene au la dispoziţie finanţări în valoare 300.000 lei pentru care pot concura pe bază de proiecte.

Kirei Melinda a atras atenţia asupra faptului că acest mod de atriburie a fondurilor încalcă prevederile Legii 350 din 2005 şi nedreptăţeşte organizaţiile tinerilor care nu pot concura cu ONG-urile puternice.

"Consider că organizaţiile de tineret ar trebui să se concureze între ele şi nu cu ONG-uri. Cum este şi la sport: există concursuri pentru juniori şi concursuri pentru seniori", a spus Kirei. Propunerea consilierei nu a mai fost însă supusă dezbaterii pentru că reprezentanţii opoziţiei s-au grăbit să declare că nu se vor opune adoptării bugetului.

"Grupul PSD va vota proiectul de buget. Primul considerent este că şi PNL a votat proiectul de buget la judeţ (n.r. Consiliul Judeţean), noi credem în colaborare şi nu ne opunem dezvoltării oraşului, iar al doilea este că amenajarea unei noi săli polivalente, care este proiect PSD, este pe lista de investiţii din buget", a spus consilierul PSD, Adrian Negrean.

La rândul său, liderul grupului UDMR, Huszar Istvan, a spus că reprezentanţii uniunii nu se vor opune adoptării bugetului. "UDMR va vota bugetul pentru că s-a ţinut cont de foarte multe dintre propunerile noastre", a spus udemeristul.

Venituri în creştere

Cu 8% mai mare decât în 2016, bugetul de anul acesta a municipalităţii orădene se ridică la un miliard de lei.

Vistieria oraşului este în creştere pe fondul majorării cu 4% a veniturilor proprii, dar şi creşterii încasărilor din închirieri şi concesiuni (21%), alocărilor făcute pentru spitale (19%), impozitului pe venit global (10%) şi a impozitelor şi taxelor locale (2%). La aceste venituri se mai adaugă excedentul de 48,4 milioane lei rămas necheltuit de oraş de anul trecut.

De remarcat că bugetul oraşului îl depăşeşte pe cel altor municipalităţii similare, nu atât datorită vieţii economice în dezvoltare cât faptului că include şi veniturile spitalelor Curteanu şi Judeţean, alocate din fondurile statului.

Primăria Oradea este singura din ţară care a preluat în administrare instituţiile spitaliceşti. Alocările făcute acestora se ridică la 313 milioane lei, reprezentând 30,6% din buget.

La fel, trebuie menţionat că 2017 este primul an în care municipalitea nu mizează pe alocări de fonduri europene, pentru că multe ghiduri de finanţare a proiectelor nu au fost încă lansate, aşa că oraşul este nevoit să îşi susţină investiţiile din fonduri proprii. Anul acesta, cheltuielile de dezvoltare ale oraşului se ridică la 27 milioane euro.