Consilierii judeţeni au adoptat, vineri, cu unanimitate de voturi toate cele 11 proiecte de hotărâri aflate pe ordinea de zi, într-un ritm nemaiîntâlnit până acum, în doar 15 minute. Practic, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, abia apuca să enunţe titlul proiectului, că aleşii bihorenilor au şi ridicat mâinile pentru a-l aproba.

Buget rectificat

Cea mai importantă hotărâre adoptată a fost rectificarea bugetului Consiliului Judeţean. Concret, aleşii din CJ au votat cuprinderea în bugetul pe anul în curs a unor sume pentru câteva proiecte şi lucrări. Între acestea, cofinanţarea continuării lucrărilor de reabilitare şi modernizare a drumului judeţean DJ 763 Sudrigiu-Pietroasa-Padiş (9,6 milioane lei), aprobarea contribuţiei de 156.000 lei la programul "Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţia în situaţii de urgenţă" (în valoare totală de 9,2 milioane lei, diferenţa urmând să vină de la bugetul de stat), a contribuţiei de 35.000 lei la funcţionarea Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bihor (în valoare totală de 1,6 milioane lei).

De asemenea, consilierii au aprobat contribuţia CJ de 2.368 euro la înfiinţarea Agenţiei de Ştiri Inter-regionale Bihor - Hajdu Bihar (proiect în valoare totală de 554.000 euro, diferenţa fiind din fonduri europene) şi a cotei de 10 euro la programul "Promovarea ofertei turistice Bihor - Hajdu Bihar" (în valoare totală de 500 de euro, diferenţa provenind şi aici din fonduri europene).

În fine, consilierii judeţeni au mai votat alocarea a 20.000 lei pentru majorarea capitalului social al Societăţii Comerciale de Pază şi Protecţie Bihor SRL, structură care va prelua actuala Direcţie de Pază a judeţului Bihor (înfiinţată cu cinci ani în urmă prin transformarea Corpului Gardienilor Publici). De asemenea, aleşii judeţului au aprobat plata cotizaţiei de 5.000 de lei la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Transilvania de Nord, acordarea a 3.470 de lei pentru Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Oradea, a 11.500 de lei pentru dotarea cu bunuri a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi a 66.670 lei pentru întreţinerea drumurilor judeţene.

Diverse şi iuţi

Tot în cele 15 minute ale şedinţei de vineri, consilierii judeţeni au aprobat actualizarea inventarului imobilelor aparţinând domeniului public al judeţului, programul judeţean de transport, tarifele pentru eliberarea licenţelor pentru operatorii care efectuează transporturi speciale regulate de persoane pe raza judeţului Bihor, rearondarea localităţilor din judeţ la serviciile publice comunitare de evidenţa populaţiei, caietul de obiective pentru managerul revistei de cultură Varad (aici fiind de consemnat obligaţia managerului de "a creşte prestigiul şi notorietatea reviste", de "a îmbunătăţi pagina web" şi de "a mări tirajul revistei").

De asemenea, aleşii bihorenilor au aprobat şi rezultatul concursului de proiecte de management organizat la Filarmonica de Stat Oradea, rezultat conform căruia concursul a fost câştigat de interimarul Todor Albert, numit cu aproximativ o jumătate de an în urmă la propunerea UDMR, în locul lui Sarkadi Zsolt, promovat subprefect.