Consiliul Local merge din record în record. După ce săptămâna trecută, în premieră pentru administraţia PNL, deliberativul local nu a putut adopta proiectele care necesitau două treimi din voturi pentru că la şedinţă s-au prezentat doar 17 din cei 27 de consilieri, iar numărul minim necesar era de 18 voturi, în şedinţa de luni Consiliul Local a reuşit o nouă performanţă. Aleşii orădenilor au adoptat în 30 de minute nu mai puţin de 53 de proiecte de hotărâre, toate cu unanimitate de voturi!

Astfel, consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici ai investiţiei privind modernizarea Pieţei Bucureşti şi a accesului la Gara CFR Oradea în valoare de 3 milioane lei, iar astfel, până în primăvara anului viitor principala poartă de intrare în municipiu va avea o nouă faţă.

Investiţia cuprinde lucrări de refacere a carosabilului, trotuarelor, parcării din faţa staţiei CFR, amenajarea a două sensuri giratorii, lucrări de iluminat public, montarea de reţele, de hidranţi şi refacerea pasajului subteran pe tronsonul de sub şosea care aparţine Primăriei. "Dacă nu apar blocaje şi totul merge bine la primăvară, în luna mai, lucrările ar putea fi deja gata. La pasajul subteran se poate lucra şi pe timpul iernii, iar asfaltările se vor face în primvără", a explicat primarul Ilie Bolojan, luni în cadrul unei conferinţe de presă organizate înaintea şedinţei de Consiliu Local.

Pentru a asigura păstrarea curăţeniei dar şi pentru siguranţa trecătorilor, în pasaj vor fi montate camere de luat vederi.

Cinematograful, sală de teatru

Consilierii orădenilor au mai aprobat darea în administrarea Consiliului Judeţean a cinematografului "Transilvania" din Piaţa Ferdinand nr. 2, iar conform contractului de administrare încheiat de CJ cu Administraţia Imobiliară Oradea, imobilul va găzdui în următorii zece ani "Sala Studio" a Teatrului de Stat.

În schimbul dreptului de folosinţă a suprafeţei de 480 metri pătraţi, Consiliul Judeţean s-a obligat prin contractul de administrare să demareze în cel mult un an lucrările de investiţii, reparaţii capitale, modernizare şi reabilitare a sălii.

Chioşcurile de presă vor fi înlocuite

În cadrul şedinţei de luni, consilierii locali au mai aprobat caietul de sarcini şi studiul de oportunitate pentru organizarea licitaţiei pentru închirierea terenurilor libere de sarcini destinate amplasării unor chioşcuri de difuzare presă, carte, tutungerie, papetărie, tichete de parcare şi bilete OTL.

Durata închirierii terenului va fi de 15 ani, iar preţul minim de pornire a licitaţiei va fi de 0,90 lei pe metrul pătrat pe zi. Pentru un număr de 18 amplasamente ocupate de chioşcuri de presă cu acte în regulă până la sfârşitul anului 2013 contractele vor fi prelungite prin încredinţare directă dacă deţinătorii acestora se obligă să înlocuiască actualele chioşcuri cu altele făcute după un model propus de Primărie. Deţinătorii acestora vor plăti începând cu ianuarie 2011 o chirie lunară reprezentată de media sumelor adjudecate de către ceilalţi concurenţi prin licitaţie. Cuantumul chiriei va fi indexat anual cu rata inflaţiei.

Bani cu împrumut pentru refacera faţadelor

Deliberativul local a mai aprobat luni şi primul contract în vederea acordării de ajutor financiar pentru reabilitarea faţadei unei clădiri. Imobilul din piaţa Unirii nr. 5, din spatele statuii lui Emanuil Gojdu, va fi prima construcţie reabilitată cu bani împrumutaţi de proprietari de la Primărie.

Costurile de reabilitare a clădirii se ridică la 330.000 lei plus TVA sumă din care 188.000 lei va fi împrumutată de la administraţia locală de 13 proprietari de locuinţe din imobil care au bani să îşi acopere contribuţia care le revine pe apartament din valoare totală a lucrărilor. "Îi îndemn şi pe alţi orădeni să apeleze la această formă de creditare, pentru că Primăria a constituit un fond special în valoare de 2,5 milioane lei pentru reabilitarea faţadelor şi doar o foarte mică parte din sumă a fost contractată", a declarat primarul Ilie Bolojan în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.

Conform Regulamentului privind acordarea de ajutoare financiare pentru susţinerea lucrărilor de protejare a imobilelor cu valoare culturală de pe raza municipiului, orădenii se pot împrumuta cu bani de la Primărie pentru reabilitarea faţadelor. Municipalitatea acordă aceste ajutoare financiare fără dobândă singura condiţie fiind actualizarea sumei cu rata inflaţiei.