Piaţa Unirii poate fi dată în lucru. Direcţia de Patrimoniu din cadrul Ministerului Culturii şi-a dat marţi avizul favorabil pentru proiectul de reabilitare a pieţei semnat de arhitectul Horea Gavriş.

"Încă nu am primit documentul în mod oficial, dar am fost informaţi că pe 9 iulie proiectul domnului Horea Gavriş a primit avizul favorabil", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, susţinător al proiectului.

Potrivit viceprimarului, avizul a fost însoţit de trei recomandări formulate de reprezentanţii Direcţiei de Patrimoniu. Specialiştii propun păstrarea ansamblului Duiliu Marcu, simplificarea stilistică a proiectului şi reanalizarea circulaţiei pe axul central care leagă podul Ferdinand de strada Avram Iancu.

"Ministerul Culturii nu a avut obiecţiuni majore. Recomandările sunt generale şi nu influenţează în mod semnificativ proiectul. Noi am spus de la bun început că acesta este deschis şi acceptăm sugestii. În momentul de faţă o echipă de specialişti lucrează la modificarea proiectului în baza sugestiilor primite, astfel încât acesta să poată fi depus la finanţator până la sfârşitul acestei săptămâni", a spus Mălan.

Proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii propus de arhitectul Horea Gavriş prevede printre altele dalarea acesteia cu porfir în nuanţe de la auriu la maro, închiderea circulaţiei rutiere pe direcţia podul Ferdinand-strada Avram Iancu, amenajarea unui platou circular destinat spectacolelor vara şi patinajului iarna şi amplasarea unui obelisc înalt de 10 metri în vecinătatea străzii Vasile Alecsandri.

Susţinut de viceprimarul Mircea Mălan, proiectul s-a lovit de opoziţia puternică a autorilor planurilor iniţiale de reabilitare a pieţei, printre care arhitecţii orădeni Emodi Tamas şi Anemari Szabo, dar şi clujenii de la Atelier Mass. Aceştia cer organizarea unei licitaţiii pentru reproiectarea pieţei pe considerentul că proiectul lui Gavriş este colorat la limita kitsch-ului şi amestecă de-a valma stiluri arhitecturale.

Citeşte pe aceeaşi temă: "Război pe Centru: Opozanţii proiectului modernizării Pieţei Unirii se încaieră cu Primăria"