Operatorul de salubritate RER Vest continuă misiunea de a le explica orădenilor ce se colectează separat şi cum se pot recicla deşeurile.

Dintr-un nou videoclip postat pe reţelele de socializare, aceştia pot afla dacă şerveţele sunt sau nu deşeuri reciclabile, cum se aruncă cutiile în care au fost alimente şi cum pot refolosi pungile în care au cumpărat fructe şi legume.

Şerveţele uzate, la rezidual

Pentru a obţine răspunsuri avizate despre reciclarea deşeurilor, RER Vest a apelat la specialişti. Branner Ferenc Levente, managerul staţiei de sortare a deşeurilor, locul unde firma Eco Bihor separă şi pregăteşte pentru reciclare toate resturile aruncate de orădeni în sacii sau pubelele galbene, a golit un sac cu deşeuri reciclabile aruncate de o familie din Oradea, pentru a vedea dacă s-a respectat colectarea separată şi a lămuri ce s-a făcut bine şi ce nu.

Primul lucru care atrage atenţia în sac sunt batistele de hârtie şi şerveţelele folosite. Acestea nu sunt deşeuri reciclabile, chiar dacă hârtia este unul dintre materialele care trebuie să ajungă în sacii galbeni. Totuşi, pentru că sunt folosite, batistele şi şerveţelele ar putea fi şi contaminate cu chimicale sau viruşi, aşa că ele se aruncă în pubela neagră, printre resturile reziduale. 

Curate, ca să fie reciclate

Toate ambalajele de alimente pot fi reciclate, dacă sunt aruncate corect. Mai precis, după ce au fost golite de conţinut şi clătite, ca să nu rămână cu nicio substanţă pe ele. Explicaţia? Cu cât sunt mai curate, cu atât au şanse mai mari să fie solicitate de firmele care le reciclează propriu-zis. Altfel spus, ca să fie refolosite, resturile orădenilor trebuie să fie... atrăgătoare.

Nu se aruncă printre reciclabile nici pungile de popcorn pentru microunde. De regulă, acestea sunt unsuroase pe interior, nu se pot spăla, aşa că locul lor este în pubela neagră. Cutiile de iaurt, de lapte, ambalajele produselor de patiserie sunt însă deşeuri reciclabile.

Adesea, printre deşeurile reciclabile, orădenii aruncă şi pungile biodegradabile în care au cumpărat şi cântărit fructe sau legume. Branner explică însă că cea mai bună soluţie este utilizarea acestor pungi pentru colectarea deşeurilor biodegradabile (care ajung apoi în pubela maro). Altfel spus: o dilemă, dublă soluţie!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!