Echipa Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, care, la sfârşitul lunii iulie, a verificat activitatea Serviciului de Ambulanţă al Judeţului (SAJ) Bihor pe ultimul an, ca urmare a unei reclamaţii făcute de liderul Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa, Gheorghe Chiş, a transmis, luni, la Oradea, concluziile anchetei, singurul reproş vizându-l însă... pe reclamant!

Inspectorii ministeriali au verificat întreaga activitate a conducerii interimare din SAJ Bihor, pornind chiar de la modul în care au fost numiţi noii şefi, până la respectarea actelor normative în ce priveşte angajările de personal, acordarea sporurilor şi modul de organizare a achiziţiilor publice.

O parte din aspectele verificate au fost cuprinse în sesizarea înaintată ministrului Sănătăţii de liderul sindical Gheorghe Chiş, în numele Organizaţiei Sindicale Ambulanţa Oradea, care cerea schimbarea întregii conduceri a SAJ Bihor - managerul Gheorghe Pintea, directorul economic Liviu Sabău Popa, directorul tehnic Adrian Stângă şi asistentul şef Gencsi Laszlo –, acuzată că a fost numită politic, că derulează activităţi incompatibile, de hărţuire a angajaţilor, dar şi de imixtiune în organizaţia sindicală.

Potrivit managerului general al SAJ Bihor, Gheorghe Pintea, în urma verificărilor, inspectorii au stabilit că niciuna dintre acuzaţiile lui Chiş nu se confirmă. "În concluzii se arată că, la data instalării în funcţii, întregul comitet director îndeplinea condiţiile impuse de lege, că numirile s-au făcut cu respectarea legislaţiei şi niciunul dintre noi nu se afla în stare de incompatibilitate", explică managerul.

Inspectorii au verificat, totodată, achiziţiile făcute de conducerea interimară a SAJ Bihor din perioada 2015-2016, stabilind că acestea "s-au făcut cu respectarea legii".

Singurul aspect negativ din raportul transmis la Oradea îl vizează chiar pe reclamant, liderul sindical Gheorghe Chiş, şi salariile încasate de acesta ilegal vreme de 5 ani, verificările confirmând acuzaţiile asumate deja conducerea SAJ Bihor împotriva acestuia, printr-o plângere penală înaintată deja la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea pentru un prejudiciu de 212.366 lei.

"Inspectorii au arătat în raport că este ilegal ca acesta să fie remunerat cu sporul maxim de urgenţă, dat fiind că nu a lucrat efectiv în echipaj medical, şi au indicat trei variante de intrare în legalitate: prima, să fie remunerat de sindicat şi contractul de muncă cu SAJ Bihor să fie suspendat, a doua, ca liderul sindical să lucreze efectiv, în cadrul unui echipaj medical ori - a treia variantă - să munceacă în cadrul compartimentului tehnic, în cel din urmă caz urmând să beneficieze doar de sporul de 50% şi nu de 84%", a spus Pintea.

Între timp, însă, preconizând, parcă, rezultatele controlului, Gheorghe Chiş a solicitat pe 31 august suspendarea contractului său de muncă de la Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Bihor până la 31 decembrie, cererea fiind transmisă de Federaţia Naţională Sindicală Ambulanţa şi aprobată de conducerea unităţii orădene.

După cum se ştie, sindicalistul este anchetat penal după ce, în primăvară, a fost dat pe mâna procurorilor de conducerea SAJ Bihor. Sindicalistul este acuzat că, în perioada 2010-2015, ar fi fost pontat şi plătit nelegal cu sporul maxim de 87%, prejudiciul estimat – constând în salariile nemeritate încasate – ridicându-se la peste 200.000 lei. Ulterior controlului, Chiş a intrat în concediu medical, iar apoi în concediu de odihnă până în data de 31 august, când a solicitat suspendarea contractului de muncă.

Citiţi de ce a fost dat pe mâna procurorilor liderul Federaţiei Sindicale Ambulanţa în articolul: "Jaf la Ambulanţă"