În Bihor, medicamentele expirate și/sau neutilizate vor fi preluate de la populație de 22 unități spitalicești publice și private, a anunțat luni Direcția de Sănătate Publică a județului.

Preluarea se face potrivit unui program stabilit de fiecare unitate, în una sau două zile lucrătoare ale săptămânii.

Potrivit DSP Bihor, este vorba despre 18 unități sanitare din mediul urban și patru din mediul rural: spitalele Orășenesc din Aleșd, de Recuperare Medicală din Băile Felix, Municipal din Beiuș, Centrul Multifuncțional din Bratca, spitalele Municipal din Marghita, de Psihiatrie din Nucet, Unitatea de Asistență Medic-Socială din Nucet, spitalele Județean, CFR, Pelican, Euclid, NewMedics, clinica Laser System, spitalul Clinica Lavinia Davidescu și clinica Medetil (toate din Oradea), Unitatea de Asistență Medico-Socială din Popești, Spitalul Municipal și Unitatea de Asistență Medico-Socială din Salonta, spitalele Auxologico President din Băile Felix, Orășenesc și respectiv de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță din Ștei, precum și Unitatea de Asistență Medico-Socială din Valea lui Mihai.

Fiecare din aceste unități, precizează DSP Bihor, trebuie să afișeze în spațiul de colectare a deșeurilor de medicamente rezultate de la populație, la loc vizibil, postere de prezentare a categoriilor deșeurilor colectate cu exemplificare, precum și mesaje de avertizare pentru populație vizând riscurile care decurg din aruncarea necontrolată a acestor deșeuri în mediul înconjurător.

„Pentru protejarea mediului înconjurător și implicit a sănătății individuale și colective, solicităm tuturor persoanelor care au în gospodărie medicamente care sunt expirate sau pe care nu le mai utilizează să le depună la cel mai apropiat punct de colectare dintre cele 22 existente în județul Bihor”, precizează DSP Bihor.

Aruncarea medicamentelor împreună cu deșeurile rezultate din locuință (deșeuri menajere) poate duce la contaminarea solului și apei. Riscul este cu atât mai mare cu cât o parte semnificativă din populație consumă apă din puțuri sau din fântâni, care nu este tratată în niciun fel. Consumul de apă contaminată cu substanțe medicamentoase poate duce la anumite îmbolnăviri, intoxicații (în funcție de substanța activă) sau creșterea rezistenței la antibiotice. 

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, de la 1 ianuarie 2024, responsabilitatea preluării acestor deșeuri revine exclusiv spitalelor, publice sau private, dar, până de curând, în Oradea nicio unitate sanitară nu le-a preluat.

Citiți detalii, în articolul: „Pericol fără leac: Orădenii n-au unde să arunce medicamentele expirate. Spitalele refuză să le primească!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!