Duminică a avut loc un protest la Debrețin îndreptat împotriva guvernului lui Viktor Orbán, la care au participat mii de persoane și care a fost organizat de Peter Magyar, considerat de unii prima ameninţare serioasă din ultimii ani la adresa premierului Ungariei, scrie g4media.ro.

Manifestația din Piața Kossuth, la care au participat circa 10.000 de oameni, vine la o lună după o alta, cu zeci de mii de oameni, la Budapesta, și este menită să slăbească din influența lui Orbán la alegerile europarlamentare și la cele locale, programate la începutul lunii iunie.

Debreținul este considerat un bastion al partidului aflat la guvernare, Fidesz, așa că n-a fost întâmplător ales pentru o manifestație anti-Orbán. În orașul aflat aproape de granița cu România, candidații Fidesz au câștigat alegerile încă de la sfârșitul anilor '90, iar la ultimul scrutin, partidul aflat la guvernare a obținut aproape 60% din voturi, mai scrie sursa citată.

La manifestația de duminică, Magyar a criticat nivelul extrem de scăzut al alocațiilor pentru suținerea copiilor în Ungaria și a spus că sistemul social al țării nu funcționează. „Avem nevoie de un sistem complet nou în care sprijinul social să fie într-adevăr direcţionat pe baza nevoilor sociale”, a spus Magyar, potrivit Agerpres.

De asemenea, a criticat „elita bine conectată” aflată la conducerea Ungariei și a spus că își dorește să elimine această conducere.

Cine este Peter Magyar

În vârstă de 43 de ani, Peter Magyar este fost membru Fidesz și a lucrat pentru Ministerul de Externe. Acum conduce partidul Tisza (Tisztelet es Szabadsag - Respect şi Libertate), care și-a propus să răstoarne guvernul Orbán. 

Magyar nu este străin de guvernarea de la Budapesta: el a fost soțul fostei ministre a Justiţiei, Judit Varga, forțată să demisioneze în urma unui scandal privind grațierea complicelui unui pedofil.

Oponentul prim-ministrului a reușit să atragă mulțimi mari de oameni la mitingurile la care acuză guvernul de corupție și de conducerea unei mașini de propagandă. 

Popularitatea lui Magyar a crescut rapid de când l-a acuzat pe Orban de corupţie generalizată într-un interviu difuzat pe canalul YouTube Partizan, în februarie, înregistrând peste un milion de vizualizări în câteva zile într-o ţară cu mai puţin de 10 milioane de locuitori.

„La momentul respectiv, n-aveam nici cea mai mică idee despre ce urma să se întâmple”, a declarat Magyar pentru Reuters, intervievat pe o stradă aglomerată din Budapesta în timp ce strângea semnături pentru a candida la Parlamentul European.

Pentru presa străină, politicianul a declarat și că dacă Tisza va avea succes la alegerile europarlamentare, partidul ar putea provoca alegeri anticipate în Ungaria.

„S-ar putea ca poporul maghiar să nu fie nevoit să aştepte până în 2026 (n.r. când vor avea loc alegeri parlamentare în Ungaria). Vom merge în fiecare judeţ, în cel mai mic sat... vom construi o nouă patrie, cărămidă cu cărămidă", a promis Magyar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!