Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu a anunţat, vineri, că poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor au început urmărirea penală faţă de firma SC Invest System Capital SRL şi administratorul acesteia, Bernula Arpad, un cetăţean ungar de 54 ani, pentru înşelăciune şi infracţiuni la regimul bancar.

"Suspectul e acuzat că, în perioada decembrie 2010 - martie anul curent, a atras şi gestionat suma de 527.165 lei, provenită din contribuţiile a 329 persoane pe care le-a indus în eroare cu privire la posibilitatea acordării de ajutoare băneşti", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Sistemul pus în practică de administratorul SC Invest System Capital SRL obliga clienţii la plata unei taxe de înregistrare, în valoare de 4% din suma solicitată, pentru a deveni membri şi la plata unor rate pentru crearea unor aşa-zise fonduri de premiere.

Din cercetările efectuate de poliţişti a reieşit, însă, că în cele trei luni de funcţionare, administratorul societăţii nu a acordat niciun credit din cele peste 500.000 lei strânse. "Cu toate acestea, societatea organizatoare percepe în avans o taxă de administrare anuală de 3% din valoarea creditului, care este inclusă în rata lunară pe care membrii grupurilor sunt obligaţi să o plătească din momentul înscrierii", a explicat inspectorul principal Alina Dinu.

Până la finalizarea anchetei, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au luat măsura asiguratorie de poprire a conturilor aparţinând societăţii în cauză. "A fost indisponibilizată astfel suma de 72.000 lei, care se găsea în conturi, asigurându-se astfel recuperarea parţială a prejudiciului", a mai arătat purtătorul de cuvânt al Poliţiei.

Societatea de creditare a fost sancţionată, în urmă cu două săptămâni, de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, cu o amendă de 15.000 lei şi obligată să oprească imediat activitatea de creditare dar şi să returneze sumele încasate până în prezent de la clienţi.

Află mai multe detalii din articolul Joc piramidal în Piaţa Cetate, sub paravanul acordării unor credite