Acceleratorul liniar de particule al Centrului Oncologic din Oradea, achiziţionat şi pus în funcţiune în 2013, când a fost inaugurată unitatea din cadrul Spitalului Municipal, se defectează tot mai des, ceea ce s-a întâmplat şi luna aceasta, unor bolnavi fiindu-le suspendat tratamentul, iar alţii fiind redirecţionaţi la trei centre similare.

Defect din 13 mai

Informaţia a fost oferită BIHOREANULUI de o orădeancă aflată, din acest motiv, în situaţia de a-şi amâna tratamentul până la remedierea defecţiunii, reclamând că "pacienţilor nu li s-a comunicat când va fi reparat", şi că alternativa ar fi deplasarea la Cluj, ceea ce ar presupune cheltuieli pe care nu toţi şi le permit.

"Acceleratorul s-a defectat pe 13 mai, iar în această dimineaţă (vineri - n.r.) a fost repus în funcţiune. A avut o problemă mecanică, iar apoi şi una de soft", a confirmat Dacian Foncea, managerul Spitalului Municipal.

Potrivit acestuia, din cauza suprasolicitării (zilnic sunt tratate între 70 şi 80 de persoane, aproape dublu faţă de volumul normal) s-a ajuns ca în medie acceleratorul să fie defect aproape 40 de zile pe an.

200 de bolnavi afectaţi

Dr. Teodora Flonta, şeful Laboratorului de Radioterapie al Centrului Oncologic, în cadrul căruia funcţionează acceleratorul, a declarat pentru BIHOREANUL că această ultimă defecţiune, pentru a cărei remediere au fost necesare 10 zile, a afectat circa 200 de persoane.

"Este vorba despre 74 de pacienţi în curs de radioterapie şi de circa 120-130 persoane aflate pe liste de aşteptare. O parte din bolnavi, în funcţie de situaţia medicală, au fost redirecţionaţi spre centre din Cluj, Timişoara şi Debreţin, aşa cum şi spre Oradea au fost redirecţionaţi pacienţi din aceste centre atunci când au avut probleme tehnice", a explicat dr. Flonta.

Unul nou, din toamnă

Singurul accelerator funcţional al Centrului Oncologic din Oradea este folosit din 2013 fără alte întreruperi cu excepţia celor determinate de defecţiuni.

Un altul va intra în "lucru" din această toamnă, fiind achiziţionat cu 1,9 milioane euro de către Ministerul Sănătăţii şi instalat în cursul lunii trecute, urmând să fie supus testelor de specialitate.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, noul accelerator are o configuraţie elementară, 3D, fără a permite terapii mai moderne, de tip VMAT şi IMRT, aşa încât pacienţii să fie scutiţi de efectele secundare ale bombardării cu radiaţii.

Din acest motiv, însă, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a promis că Ministerul va contribui cu suma necesară upgradării lui, adică aproximativ 800.000 euro.

Încă un accelerator?

Potrivit lui Dacian Foncea, municipalitatea a decis achiziţionarea încă unui aparat de radioterapie, iar Ministerul Sănătăţii a promis că va contribui la achiziţie.

"Domnul primar a avut o discuţie cu doamna ministru Sorina Pintea la vizita sa în Oradea (n.r.- cu două săptămâni în urmă) şi este lăudabil că doamna ministru s-a declarat receptivă la această nevoie a spitalului şi a spus că va fi partener în acest proiect", afirmă managerul Spitalului Municipal.

Acesta a precizat că deocamdată nu a fost stabilită contribuţia fiecăreia dintre cele două entităţi la suportarea cheltuielilor pentru achiziţionarea noului accelerator de particule.