Oşorheiul nu se lasă la Sînmartin. Referendumul din 10 mai privind fuziunea prin absorbţie a localităţilor Oradea şi Sînmartin va fi urmat anul viitor de o consultare publică privind unificarea municipiului cu comuna Oşorhei.

Primarul de Oradea, Ilie Bolojan, şi omologul său din Oşorhei, Ioan Pop, au semnat luni un protocol pentru organizarea unui referendum privind fuziunea celor două localităţi. La un an după ce reprezentanţii comunei au respins propunerea municipalităţii privind organizarea unei consultări publice legate de unificarea municipiului cu Oşorhei, reprezentanţii comunei s-au răzgândit şi vor să organizeze un referendum cu privire la fuziune.

"În martie, când am fost întrebat, am respins această propunere. Atunci am fost puţin pripit şi m-am pronunţat fără să întreb înainte Consiliul Local şi locuitorii comunei", s-a justificat primarul Ioan Pop.

Potrivit edilului, referendumul va fi organizat tocmai pentru ca populaţia să se poată pronunţa. "Oamenii sunt şi "pro", sunt şi "contra". Va trebui să organizăm acest referendum ca să ştim clar dacă vor sau nu", a pus Pop.

Centură şi investitori...

Acum, primarul de Oşorhei se declară în favoarea fuziunii prin absorbţie a celor două localităţi pe considerentul că unificarea este în avantajul comunei. "De anul acesta se vor aproba spre finanţare doar proiecte strategice (n.r. care implică mai multe localităţi) şi pentru o comună va fi foarte greu să mai atragă fonduri europene", a susţinut Pop. 

Spre exemplu, a spus primarul de Oşorhei, dacă localitatea ar fi fost deja alipită la municipiu, centura ocolitoare a oraşului nu s-ar fi legat la DN1 în zona postului de control de la ieşirea din oraş, ci abia dincolo de comună, scoţând traficul rutier din localitate. "O problemă imensă pentru noi este DN1 care traversează centrul de comună. Oamenii sunt foarte nemulţumiţi. În zece minute poţi număra nu mai puţin 150 de maşini mari şi tot atâtea mici. Când trebuie să vin la Oradea stau şi şapte minute ca să pot scoate maşina din curte", a spus Pop.

Primarul a mai arătat că, în lipsa unei şosele de centură care să viabilizeze terenuri ale comunei - în prezent lipsite de căi de acces, Oşorhei a pierdut investitori şi locuri de muncă în favoarea altor localităţi. "Firma coreeană care a deschis o fabrică la Biharia prima dată a fost la noi. Dacă am fi avut terenuri la care să se poată ajunge uşor, s-ar fi stabilit la Oşorhei", a zis Pop.

Odată cu alegerile locale

Potrivit protocolului semnat luni de primarii Ilie Bolojan şi Ioan Pop, reprezentanţii celor două localităţi vor stabili până pe 1 decembrie strategia de unificare şi condiţiile în care se va face fuziunea. Referendumul cu privire la unificare va avea loc anul viitor, cu ocazia alegerilor locale. "O campanie de alegeri asigură o mult mai mare notorietate evenimentului", a explicat primarul Ilie Bolojan.

Edilul a spus că referendumul privind fuziunea celor două localităţi va avea loc indiferent de finalitatea consultării publice din 10 mai. "Procedura nu va fi influenţată de rezultatele referendumului cu Sînmartin", a spus Bolojan.

Potrivit statisticilor oficiale, fuziunea localităţilor Oradea şi Sînmatin ar ridica populaţia oraşului la 205.939 locuitori. Prin alipirea comunei Oşorhei la noua structură administrativ teritorială, numărul locuitorilor ar urca la 212.471 orădeni.