Oficial, e campanie electorală. De săptămâna trecută primarul Ilie Bolojan are întâlniri zilnice cu locuitorii din Oradea şi Sînmartin, pentru a-i convinge de oportunitatea unificării celor două localităţi.

"Nu avem nimic de ascuns. Oamenii trebuie să voteze în cunoştinţă de cauză pe 10 mai", spune Bolojan. Asta, în vreme ce opozanţii proiectului zic că edilul orădean prezintă doar partea frumoasă a fuziunii, pentru a-i convinge mai uşor.

În premieră naţională

În februarie 2014, când primarii Ilie Bolojan şi Lucian Popuş anunţau intenţia unificării Oradiei şi Sînmartinului, ideea era surprinzătoare. Proiectul, o premieră naţională, vizează punerea în comun a atuurilor celor două localităţi în scopul unei dezvoltări coerente şi pe termen lung. Prin unificare, arătau iniţiatorii, populaţia municipiului ar creşte cu 10.363 persoane, Oradea devenind mai atractivă pentru investitori datorită forţei de muncă suplimentare, iar suprafaţa oraşului s-ar extinde cu 6.175 hectare, generând noi oportunităţi de dezvoltare economică, turistică şi imobiliară.

Consiliile Locale ale celor două localităţi au stabilit şi o strategie de unificare. Potrivit acesteia, localnicii din Sînmartin vor avea neschimbat nivelul de impozitare vreme de 10 ani, cu un termen de aliniere de încă 5 ani, toate costurile preschimbării documentelor urmând să fie suportate de bugetul local. Actuala Primărie a comunei ar rămâne punct de lucru, iar oraşul îşi asuma obligaţia să dubleze bugetul de investiţii pentru a accelera urbanizarea Sînmartinului. Ulterior, condiţiile fiscale au fost mult îndulcite prin decizia ca satele Betfia, Cihei, Cordău, Haieu şi Rontău să rămână ca atare, sate aparţinătoare oraşului, păstrându-şi nivelul fiscalităţii complet nemodificat.

Referendum virtual

Conform calendarului referendumului, campania electorală urma să fie declanşată pe 15 aprilie, iar populaţia să se prezinte la urne pe 10 mai. Pentru ca scrutinul să fie valabil, e necesar ca 49.360 de alegători din Oradea şi Sînmartin să voteze pentru unificare.

Pentru promovarea obiectivului, municipalitatea a lansat în martie portalul www.referendumoradea.ro, unde publică informaţii despre avantajele unificării, strategia de urmat şi proiectele concrete, cum ar fi conectarea comunei la reţeaua de apă şi canalizare, construirea unui aquapark sau asigurarea transportului gratuit pentru pensionarii din comună etc.

Cum orice acţiune are o reacţie pe măsură, după câteva săptămâni în spaţiul virtual a apărut pagina referendumoradea2015.wordpress.com, care pune utilitatea unificării sub semnul întrebării. Conceput de un orădean care postează sub pseudonimul "Profesorul trăsnit", acesta îşi defineşte site-ul ca unul de atitudine. "Eu nu sunt nici pro, nici contra unificării. Am lansat site-ul pentru că senzaţia mea este că se promovează doar ceea ce este convenabil pentru Oradea", spune autorul.

"Profesorul trăsnit" afirmă că municipalitatea a furat startul campaniei prin montarea prismelor publicitare cu mesajul "Spune DA la referendum!" înaintea termenului oficial de 15 aprilie şi promovează doar informaţiile care o avantajează. "Eu nu cred că nu vor creşte impozitele în Sînmartin. Poate vor rămâne la fel un an sau doi, dar 10 ani este prea mult! Apoi, nu ne garantează nimic că, deşi promite un abonament integrat de 70 lei, peste un an OTL nu înfiinţează iar abonamentele pe o linie şi oamenii vor plăti mai mult", spune acesta.

"Profesorul trăsnit" defineşte drept "mită electorală" facilităţile oferite locuitorilor comunei, spune că prin unificare aceştia vor fi mai slab reprezentaţi în Consiliul Local şi că dimensiunea unei localităţi nu are nicio legătură cu gradul ei de urbanizare şi confort.

"Nu voi vota!"

Debarcat de curând din postul călduţ de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, liderul PSD Bihor, Ioan Mang (foto), este cel mai vocal opozant al unificării. "Eu nu voi vota acest referendum pentru că este bazat pe minciună", spune Mang, afirmând că "Bolojan spune doar lucrurile frumoase şi roz".

Liderul PSD Bihor crede că dacă unificarea ar genera dezvoltare ar fi folosit-o deja şi alte oraşe. "Clujul este mare şi totuşi nu s-a lipit cu Floreşti. E chiar lipit de comună şi nici cu aceasta nu s-a unit". Mai mult, şeful PSD spune că fuziunea va afecta direct orădenii din Ioşia şi Episcopia, care nu îşi vor vedea străzile asfaltate pentru că bugetul de investiţii va fi relocat către Sînmartin, va aduce operatorii de turism din Băile Felix şi Băile 1 Mai în situaţia de a se canibaliza într-o concurenţă tot mai acerbă, iar Bolojan nu îşi va ţine promisiunea de a păstra actualul nivel de impozitare din comună. "Am vorbit la Curtea de Conturi şi consilierii locali care vor vota păstrarea impozitelor la acelaşi nivel vreme de 10 ani vor trebui să plătească diferenţa", susţine Mang.

Liderul PSD Bihor promite să prezinte în zilele următoare toate dezavantajele unificării pentru ca populaţia să voteze în cunoştinţă de cauză. Până atunci, se mulţumeşte şi să bage zâzania între primarul de Sînmartin, Lucian Popuş, edilul orădean, Ilie Bolojan, şi omul de încredere al acestuia, consilierul judeţean Florin Birta. "Dacă motivul pentru care se doreşte unificarea este atragerea de fonduri europene, locuitorii nu trebuie decât să schimbe primarul anul viitor. Nu spun să fie de la PSD, un bun candidat ar putea fi liberalul Florin Birta", aprinde pesedistul "fitilele".

Mai mare şi tare

În ciuda scepticilor, primarul Ilie Bolojan (foto) promovează fuziunea în cel puţin două întâlniri zilnice cu cetăţenii, arătând că în toate ţările civilizate zonele puternic urbanizate s-au dezvoltat mai repede. "Miza este să mărim masa economică a oraşului. Cu cât o localitate e mai mare, cu atât atrage mai multă populaţie, mai multe companii, mai multe capitaluri, firmele beneficiază de drumuri şi şcoli mai bune, apar afaceri de nişă, iar asta înseamnă dezvoltare", spune Bolojan.

În plus, prin punerea în comun a atuurilor celor două localităţi, se deschid noi oportunităţi. "Dezvoltarea turismului prin promovarea apei geotermale din Sînmartin şi a centrului istoric din Oradea ne-ar putea asigura dezvoltarea, în condiţiile în care industria nu mai poate asigura creşterile de acum 4-5 ani".

Edilul recunoaşte că investiţiile din Sînmartin se vor face cu preţul încetinirii altora, din Oradea. "Oraşul îşi va investi banii cu prioritate acolo unde generează noi resurse. Aşa am investit în parcul industrial, şi veniturile din impozitul pe venit global au crescut de la 24 milioane euro în 2012 la 28 milioane euro în 2014. Aşa vom investi şi în îmbunătăţirea condiţiilor din Băile Felix şi Băile 1 Mai şi în organizarea de evenimente care să atragă turişti. Când vor creşte încasările din impozite, vom termina şi asfaltările din Oradea", zice edilul.

Bolojan spune că primii beneficiari ai unificării vor fi firmele din Sînmartin care, pe fondul reducerii cu 33% a impozitelor, până la nivelul din Oradea, se vor dezvolta mai repede generând profituri şi noi locuri de muncă. În schimb, impozitele populaţiei vor rămâne la acelaşi nivel vreme de 10 ani. "Condiţiile în care se face fuziunea vor fi prevăzute în legea care va valida referendumul", spune edilul.

Pentru că, până la urmă, unde-i lege nu-i tocmeală. Iar aceasta e una din rarele ocazii când legea o fac chiar oamenii, din Oradea şi din Sînmartin...


"Fuziunea dintre Oradea şi Sînmartin nu ajută cu nimic dezvoltării. Cele două localităţi se pot dezvolta la fel de bine şi separat. Există Zona Metropolitană Oradea, care poate dezvolta proiectele comune"

Ioan Mang


"Dezvoltarea marilor oraşe nu mai poate fi gândită izolat. Un drum care porneşte dintr-o localitate se poate opri la graniţa cu localitatea vecină pentru că primarul de aici vrea sau, dimpotrivă, refuză ca acesta să treacă pe un anumit teren, iar sistemul de transport în comun nu se poate face integrat pentru că Primăria de aici are deja contract cu altă firmă"

Ilie Bolojan


VREM ŞI NOI
Hop şi Oşorheiul!

Indiferent că referendumul din 10 mai va fi sau nu un succes, fuziunea rămâne o temă de discuţie importantă. La nici un an de când a declinat oferta de a organiza un referendum pe tema unificării cu Oradea, conducerea Primăriei Oşorhei s-a răzgândit. "Am analizat mai bine avantajele şi am ajuns la concluzia că anul trecut ne-am pripit", spune primarul comunei, Ioan Pop (foto).

Edilul afirmă că prin alipirea la oraş, Oşorhei ar avea doar de câştigat. "Numai dacă ne gândim că, în loc să se înţepe în drumul de Cluj la postul de control din Oradea, şoseaua de centură s-ar fi legat de el la ieşirea din Oşorhei, şi deja ar fi fost un avantaj enorm. Am fi scos circulaţia din comună şi am fi câştigat terenuri pe care s-ar fi putut amenaja orice", explică Pop.

Edilul e hotărât să ceară Consiliului Local organizarea unui referendum, dacă nu în toamna acestui an, atunci în prima parte a anului viitor. "Trebuia de la bun început să facem referendum şi să lăsăm populaţia să decidă", zice primarul de Oşorhei.