Judecătorii Tribunalului Bihor au anunţat, luni, că vor suspenda protestul până când Curtea Constituţională se va pronunţa asupra sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la Legea referitoare la eliminarea pensiilor speciale.

Potrivit unui comunicat de presă transmis sub semnătura purtătorului de cuvânt al instanţei, judecător Veronica Ioniţă, întruniţi în Adunarea generală, judecătorii Tribunalului Bihor au decis reluarea şedinţelor de judecată începând de marţi, 4 februarie. "S-a hotărât, de asemenea, menţinerea deciziei de neparticipare a judecătorilor în birourile electorale", se arată în informare. 

De la aceeaşi dată, însă, vor recurge la proteste magistraţii Curţii de Apel Oradea. Întruniţi, luni, în Adunarea Generală, judecătorii "şi-au exprimat profunda nemulţumire cu privire la adoptarea de către Camera Deputaţilor, la data de 28.01.2020, a Legii privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor", se precizează într-un comunicat transmis de Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul instanţei.

În document se arată că legea a fost adoptată "cu încălcarea flagrantă a statutului constituţional al acestora, a deciziilor în materie ale Curţii Constituţionale, a jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a documentelor internaţionale ce protejează dreptul magistraţilor la pensie de serviciu". 

Ca atare, judecătorii Curţii au decis să se alăture acţiunilor de protest iniţiate deja de majoritatea curţilor de apel din România, "sub forma suspendării şedinţelor de judecată zilnic, pe perioadă nedeterminată, în intervalul orar cuprins între orele 10 şi 11". 

Judecătorii şi grefierii protestează după ce, săptămâna trecută, Camera Deputaţilor a votat eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, magistraţilor, primarilor, diplomaţilor şi judecătorilor CCR. O zi mai târziu, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la actul normativ, reclamând vicii de neconstituţionalitate "atât de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă".