Criza ne-a găsit sistemul sanitar cu depozitele goale, cu stocuri 0, fără echipamente şi materiale de protecţie (cu puţine excepţii, între care din fericire şi Oradea), fără medicamente, fără proceduri organizatorice şi de lucru (din nou, spre norocul nostru, Oradea a fost caz aparte, separându-şi spitalele pentru a evita contaminarea lor).

E rezultatul previzibil după opt ani de dominaţie a PSD şi sateliţilor săi, UDMR şi ALDE, care au majorat ameţitor salariile bugetarilor - mai ales pe ale şefilor de instituţii, care acum îşi arată nulitatea - dar şi pensiile de lux, punând în sarcina succesorilor creşterea halucinantă a celor de rând.

În timp ce pandemia se extinde, economia intră în colaps: un milion de contracte de muncă au fost deja suspendate sau închise de-a dreptul. Veniturile statului scad ameţitor, cheltuielile cresc pentru a asigura necesarul în spitale şi în sistemul de protecţie socială.

Că aşa nu mai merge a trebuit să o spună verde-n faţă şi preşedintele, premierul, ministrul Economiei şi cel al Finanţelor, săptămâna trecută, cu toţii pregătind o decizie inevitabilă: reducerea salariilor bugetarilor. Şeful Guvernului a anunţat că aceştia vor fi împărţiţi în două "linii", o jumătate să lucreze 15 zile, iar cealaltă restul lunii, în perioada de şomaj tehnic urmând ca "rezerviştii" să fie plătiţi cu doar 75% din salariile de bază, deci fără puzderia de sporuri aferente.

Nu-i, însă, destul. Majorarea pensiilor trebuie amânată, pensiile speciale impozitate drastic, cumulul de venituri pensie-salariu interzis, instituţiile inutile inventate în ultimii ani desfiinţate, administraţia digitalizată, aparatul bugetar redus masiv, lefurile la stat plafonate, iar "investiţiile" PNDL de genul parcuri în păduri, anulate integral.

Dar politicienii noştri se poartă neruşinat. PNL nu are curaj să taie în carnea putrezită a statului, iar PSD-UDMR-ALDE, culmea, în tovărăşie cu USR, propun legi populiste mai mortale decât coronavirusul.

Nici luaţi individual, politrucii noştri nu sunt mai cu obraz. Unul singur a anunţat public, invitându-i şi pe ceilalţi să-i urmeze exemplul, că renunţă la o parte din salariu pentru dotarea spitalelor - primarul Oradiei, urmat abia după o săptămână de consilierii din Aleşd, şi ăia de ruşine.

Ceilalţi mai-mari din Oradea s-au dat pur şi simplu la fund. Şeful Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, s-a izolat bilingv, vicele Ioan Mang parcă ar fi dat ortul popii, iar de Traian Bodea aflăm doar că ţine cu dinţii de funcţie chiar dacă a migrat la alt partid. Parlamentarii, ce să mai adaug, toţi au intrat, brusc, în silenzio stampa.

Să ţinem bine minte zilele acestea, pentru că după ce va trece urgia, vor ieşi din nou între noi, ca şarpele la drum. Când ne vor cere voturile, să nu uităm cine ce a făcut când tuturor ne era greu şi pe care dintre ei i-a durut efectiv în dos.