Circa 200 de orădeni, din care peste 70 oficialităţi, au participat miercuri, pe lapoviță, la festivităţile ocazionate de împlinirea a 165 de ani de la "Mica Unire" a principatelor române Moldova şi Ţara Românească sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

"Unirea Mică" la rece...

Vremea rece, cu temperaturi puţin peste zero grade Celsius, şi ninsoarea măruntă transformată în ploaie măruntă, care a căzut în timpul festivităţilor începute la ora 12, a făcut ca numărul participanţilor adunați în Piața Unirii să fie mult mai redus decât în anii trecuţi.

Cu toate acestea, publicul, format îndeosebi din vârstnici şi copii, deşi ziua a miercuri a fost zi liberă pentru angajaţi, a venit la manifestări purtând cocarde tricolore în piept sau steguleţe tricolore. Deasupra oamenilor a putut fi văzut fluturând steagul tricolor fără stemă purtat de revoluţionarul Gheorghe Bochiş la mai toate evenimentele publice.

La ceremonie au participat, printre mulţi alţii, prefectul Dumitru Ţiplea purtând pălărie pentru a-l apăra de ninsoare, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Bihor, Mircea Mălan şi Călin Gal, în timp ce președintele Ilie Bolojan și-a confirmat participarea doar la manifestările similare de la Marghita, primarul de Oradea, Florin Birta, care a purtat eşarfa tricoloră, parlamentari de Bihor, consilieri judeţeni şi locali, cadre militare şi ofiţeri.

„Data de 24 ianuarie 1859 reprezintă o primă etapă vitală a progresului de formare a statului unitar român, iar noi trebuie să fim conştienţi de acest lucru. Atât administraţia publică, cât şi reprezentanţii clasei politice şi societăţii civile trebuie să servească strict interesele cetăţenilor şi să pună în primul rând binele comun şi interesul naţional în toate acţiunile pe care le realizează”, a declarat prefectul de Dumitru Ţiplea în discursul său.

Prefectul de Bihor a încheiat cu formula: „La mulţi ani, România! La mulţi ani, dragi români! Doamne, ajută!”.

„Hai să (nu) dăm mână cu mână!”

Festivităţile ocazionate de Unirea Mică s-au desfăşurat fără tradiţionala horă în care se prindeau în anii precedenţi participanţii la eveniment. Dansul a fost interzis din motive de siguranţă sanitară pe durata pandemiei de Covid-19, dar nu a mai revenit cutume după relaxarea restricţiilor, și cu atât mai puțin în cele ale autorităților bihorene.

Deşi au fost îndemnaţi să se prindă în dans pe platoul din Piaţa Unirii de către artista Antonela Ferche-Buţiu, care a cântat la microfon Hora Unirii, participanţii la eveniment au rămas rezervaţi.

Pe de o parte politicienii, uzi şi înfriguraţi, s-au codit să dea mână cu mână, fie şi între colegi de partid, iar pe de cealaltă parte, puţinii orădeni care s-au prins în horă, în afara gardurilor de protecţie, în zona dinspre Palatul Vulturul Negru ori dinspre copertina staţiei de tramvai, au fost împiedicaţi de jandarmi să pătrundă în Piaţa Unirii, așa că nucleul s-a dizolvat rapid.

"Eventual, la încheierea ceremonialului", le-ar fi răspuns un jandarm participanţilor la eveniment. Lucru care nu s-a mai întâmplat însă...

Partidul e în toate

Festivităţile de miercuri au constituit un bun prilej pentru partidele politice să se etaleze la început de an electoral încărcat de alegeri. Cele mai numeroase delegaţii care au depus coroane la statuia Regelui Ferdinand I au aparţinut partenerilor de guvernare PNL şi PSD.

Dincolo de formaţiunile consacrate, la eveniment au participat membrii unor filiale necunoscute publicului larg, care îşi doresc, rândul lor, vizibilitate.

Printre cei care au depus coroane s-au numărat reprezentanţii unor filiale bihorene precum: Partidul Republican, Partidul Pensionarilor Uniţi, Partidul Naţiune Oameni Împreună, Partidul SOS România Bihor, Partidul Alianţa Naţională şi altele, semn că perioada electorală se anunţă disputată.

Evenimentul de miercuri s-a încheiat cu defilarea Detaşamentului de Onoare al Garnizoanei Oradea în aplauzele asistenţei.

Vremea rece şi ploaia măruntă care a urmat ninsorii au golit Piaţa Unirii în doar zece minute după ce fanfara militară a terminat ultimul acord al marşului.

Oamenii s-au risipit în graba mare imediat după încheierea festivităților ocazionate de Mica Unire...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!