Şeful PDL-iştilor din Consiliul Judeţean, Ionel Avrigeanu, are şi nu are dreptate în privinţa proiectului de dezvoltare pentru perioada 2014-2020: documentul conţine atât de multe obiective (aproape 1.400), pentru realizarea cărora e nevoie de aşa de mulţi bani (1,4 miliarde euro, în condiţiile în care pentru toată România sunt alocaţi de la Bruxelles 39 miliarde), încât există riscul ca nici 10% să nu devină realitate.

Dacă Ceauşescu însuşi n-a făcut-o, ce rost are să-şi bată capul şefii CJ cu electrificarea unor căi ferate, exemplifica liderul opoziţiei. Dar răspunsul e tot o întrebare: dacă nu-ţi propui un scop, apoi cum îl atingi? Dacă autorităţile din Bihor nu "ţipă" după autostradă, cine s-o facă, Şova de la Bucureşti sau Adomniţei de la Iaşi?

Noua strategie a judeţului a fost moşită nu fără probleme. Elaborarea ei a fost încredinţată unei firme la care lucrase şeful de cabinet al preşedintelui CJ, motiv suficient pentru ca presa să suspecteze o trânteală. Apoi, când consultanţii au cules informaţii şi propuneri de la diverse alte instituţii, nu mică a fost şi surpriza, şi frustrarea, că reprezentanţii acestora au reacţionat fie cu întârziere, fie cu superficialitate, fie deloc. Mai târziu se vor trezi, mai ales primarii, că proiectele lor nu vor putea fi susţinute din fonduri UE. Semn că nici după aproape un sfert de secol de capitalism aleşii locali nu sunt capabili de iniţiative, ci stau tot ca puii de pelican, cu pliscul deschis către Judeţ sau către Capitală, să le dea cineva mură-n gură.

Cu toate acestea, spun atât politicienii, cât şi specialiştii, proiectul pe 2014-2020 nu a ieşit deloc rău. Strategia este închegată şi nu are lacune care să nu poată fi acoperite până la adoptarea ei. Ba, dimpotrivă, cum remarca Avrigeanu, după numărul de proiecte e chiar copleşitoare.

Greul, totuşi, abia începe, pentru că simpla croire a planurilor nu asigură automat transpunerea lor în practică. E bine să fim conştienţi că Bihorul are nevoie de autostradă, de drumuri, aeroport modern, reţele edilitare, spitale şi şcoli puse la punct, e bine şi că pe baza strategiei decidenţii locali pot face lobby în Capitală pentru a obţine cofinanţări de la Guvern, dar cu adevărat hotărâtor va fi modul în care pentru toate sau pentru cât mai multe din obiective vor reuşi să pregătească documentaţii care să asigure finanţarea din fondurile europene.

Sunt curios cum vor arăta dezbaterile din Consiliul Judeţean la adoptarea proiectului şi dacă politicienii noştri se vor ciondăni, omiţând că strategia judeţului e prea importantă pentru a deveni teren de confruntare. În fond, e singurul proiect pentru Bihor pentru mulţi ani de-acum înainte, şi ideal ar fi să aibă sprijinul tuturor, opoziţia să admită meritele puterii, iar această să includă amendamentele opoziţiei. Abia apoi vor putea să-şi scoată ochii reciproc, dacă ele nu vor fi puse în practică nici în zecimea pomenită de liderul de acum al opoziţiei...