Regele Ladislau i-a împăcat. În premieră absolută, dezbaterea publică organizată joi seară în Sala Traian Moşoiu a Primăriei pe tema amplasării unei statui a Regelui Ladislau în Piaţa Unirii i-a adus de aceeaşi parte a baricadei pe reprezentanţii tuturor formaţiunilor comunităţii maghiare. La dezbaterile de joi au luat loc la aceeaşi masă, lăsând la o parte orgoliile politice, liderii judeţeni ai PPMT, CNMT şi UDMR, Zatyko Gyula, Torok Sandor, respectiv vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Kiss Alexandru.

Fiecare dintre cei trei lideri s-au pronunţat, în limba maghiară, de faţă cu cei circa 70 de orădeni prezenţi în sală, cu privire la importanţa amplasării în piaţa centrală a unei statui a Regelui Ladislau, singura deosebire fiind modalitatea în care acest lucru va deveni posibil. Dacă liderii PPMT şi CNMT, în acord cu aşteptările asistenţei, au susţinut varianta acţiunii de strângere de semnături pe baza căreia să ceară municipalităţii achiziţionarea unei statui care să fie amplasată în Piaţa Unirii, liderul UDMR a propus în schimb adoptarea politicii paşilor mici.

"Nu vom renunţa niciodată la ideea amplasării unei statui a Sfântului Ladislau în centrul oraşului, dar trebuie să fim de acord că acum nu putem obţine acest lucru", a spus Kiss. De altfel, pentru a-şi demonstra susţinerea pentru proiect, Kiss a şi semnat, în mod simbolic, de faţă cu asistenţa pe lista celor care se pronunţă pentru amplasarea statuii.

Liderul UDMR a spus în schimb că, în baza negocierilor purtate de UDMR cu PNL, comunitatea maghiară va putea obţine de la municipalitatea orădeană rebotezarea podului Ferdinand şi a străzii Partenie Cosma cu numele Sfântul Ladislau şi rebotezarea piaţetei din faţa magazinului Crişul după arhitectul Rimanoczi Kalman. "O statuie a Sfântului Ladislau va fi amplasată în incinta Cetăţii", a dat asigurări Kiss. Mai mult, liderul UDMR a propus PPMT, nu doar o colaborare punctuală, ci chiar o alianţă pe termen lung. "Facem tot posibilul să avem un punct de vedere comun, iar la următoarele alegeri să avem o listă comună", a spus liderul UDMR-ist.

Propunerea lui Kiss a fost bine primită de reprezentanţii PPMT. "Dezbaterea publică de astăzi a demonstrat că putem avea opinii comune. Noi suntem deschişi la orice discuţii şi considerăm oportună o eventuală colaborare chiar şi electorală. Termenii acestei colaborări vor trebui însă stabiliţi de comun acord", a spus Csomortany Istvan, liderul PPMT Oradea.

Dezbaterile de joi au durat aproape trei ore şi s-au încheiat în jurul orei 21. La întâlnire au luat parte, printre mulţi alţii, viceprimarul Huszar Istvan, consilierii locali Ritli Laszlo Cscongor şi Szabo Joszef, arhitectul Emodi Tamas, care a schiţat primul proiect de reabilitare al Pieţei Unirii şi Sztuflak Ede, unul dintre iniţiatorii acţiunii de strângere de semnături. Conform acestuia, până în prezent, peste 2.000 de orădeni au semnat pentru amplasarea statuii Regelui Ladislau în Piaţa Unirii.