Iniţiativa primarului Ilie Bolojan, sprijinită mai nou şi de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, de a muta Muzeul Ţării Crişurilor în incinta Cetăţii se loveşte de opoziţia lumii artistice orădene.

Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Oradea, s-a solidarizat cu colegii de la Muzeul Ţării Crişurilor şi a lansat, din 10 martie, pe site-ul www.petitieonline.com, o campanie de strângere de semnături împotriva strămutării instituţiei.

Printre argumentele artiştilor se numără faptul că Ministerul Culturii a încredinţat clădirea fostei garnizoane CJ Bihor cu condiţia să amenajeze aici un complex muzeal, clădirile Cetăţii Oradea, cu ziduri groase şi umede, sunt improprii păstrării operelor de artă, iar încăperile au bolte prea joase şi nu pot găzdui expoziţii.

O relocare prea scumpă

UAP Oradea combate teza economisii de fonduri din bugetul local şi judeţean prin relocarea muzeului în incinta fortificaţiei susţinând că reamenajarea fostei clădiri a garnizoanei a înghiţit deja 18 milioane euro, iar modificarea ei pentru a fi folosită ca palat administrativ ar costa încă pe atât. La fel, potrivit artiştilor plastici, există riscul ca municipalitatea să fie obligată să returneze fondurile europene atrase pentru reabilitarea Cetăţii pe considerentul că au fost alocate pentru alte funcţiuni decât cele de muzeu.

"Modificarea Proiectului Operaţional Regional (POR) prin care se revitalizează Cetatea Oradiei ar costa Consiliul Local, adică pe noi, contribuabilii, returnarea celor 20 milioane euro, bani primiţi din fonduri UE. Pregătirea Cetăţii pentru a primi patrimoniul MŢC, pe lângă faptul că este de neimaginat şi total ilegal, ar costa bugetul local pe puţin de 4-5 ori mai mult de cât s-a investit din bani europeni", se menţionează în petiţie.

Protestatarii mai susţin că "făcând un calcul sumar, bihorenii ar plăti în jur de 100-200 milioane euro în loc de cei 18 milioane de până acum şi poate încă 10-20 milioane plus chiria de 15.000 euro pe care CJ o achită lunar pentru menţinerea MŢC în clădirea Episcopiei Romano-Catolice de Oradea până la reamenajarea Cetăţii".

Petiţia UAP Oradea a strâns în circa 24 de ore peste 300 de semnături în spaţiul virtual, iar numărul semnatarilor este în continuă creştere.

Bolojan: "Încasările pe un an nu asigură curentul pe o lună"

În replică la cele susţinute de autorii petiţiei primarul Ilie Bolojan a afirmat marţi, în conferinţă de presă, că s-a consultat deja cu autorităţile de management ale proiectului, iar "mutarea Muzeului Ţării Crişurilor în Cetate nu afectează accesarea banilor europeni".

Edilul a mai spus că strămutarea instituţiei în fortificaţie va proteja bugetul Consiliului Judeţean, dar şi al municipalităţii de o cheltuială consistentă. "Încasările de la muzeu pe un an de zile nu asigură costurile curentului electric consumat într-o singură lună. Indiferent cine va fi preşedintele Consiliului Judeţean va trebuie să asigure funcţionarea muzeului în condiţiile respective", a spus Bolojan.

Primarul a mai afirmat că trecerea muzeului în Cetate va creşte atractivitatea acesteia şi încasările din turism, punând o presiune mai mică pe bugetul local în ceea ce priveşte cheltuielile de întreţinere.